Kdo může, pomůže

pondělí 6. dubna 2015

Dnes výjimečně a výjiměčně rychle. 

Chtěla bych vás seznámit s projektem, na který jsem už dvakrát přispěla a plánuji to tak dělat každý měsíc do skončení projektu.

Jedná se o sbírku organizace na ochranu zvířat - Svoboda zvířat. V tomto projektu se snaží zafinancovat člověka a kampaň, která by mohla dále probíhat šest měsíců a jejich nejzažším cílem je změna zákona ohledně této tématiky. O co tedy jde? Doslova a do písmene se snaží zakázat chov volně žijících zvířat v cirkusech. 
Abych se nedostala do nějaký slovních hříček a nepřekroutila přesný význam, budu raději přímo citovat jejich slova:

O projektu

V České republice provozuje činnost několik cirkusů, které pro svoje vystoupení používají zvířata, a to buď volně žijící, nebo domestikovaná. Všechna tato zvířata žijí ve špatných a nedůstojných podmínkách – prostory, ve kterých tráví většinu svého života, neodpovídají svoji velikostí jejich přirozeným potřebám, které mohou mít ve volné přírodě nebo v dobrých podmínkách v zajetí. Neustálý transport, který vyplývá ze samotné povahy cirkusu, zvířatům škodí a vyvolává u nich stres. Drezura, která se provádí na všech cirkusových zvířatech téměř od narození, je nepřirozená a deformuje jejich přirozené chování. Jak vyplývá z dokázaných případů v zahraničí, při drezuře se používá nepřiměřených a někdy i bolestivých metod. Cirkusy se zvířaty mají v Čechách dlouholetou tradici a v minulé době představovaly zejména pro nejmladší publikum atrakci a možnost vidět na vlastní oči některá divoká zvířata. Ve skutečnosti cirkus neplní žádný zábavný ani výchovný účel. Nabízí zcela zkreslenou představu o chování zvířat, zatímco dostupné filmy a knihy nabízejí možnost seznámit se s volně žijícími zvířaty v jejich přirozeném prostředí. Projektem chceme dosáhnout: 1. zákazu drezury volně žijících zvířat a přehodnocení vhodnosti drezury domestikovaných zvířat 2. zákazu chovu volně žijících zvířat v cirkusech v nejkratším možném termínu 3. zlepšení práce veterinární správy při kontrolách v cirkusech Svoboda zvířat je založena na práci dobrovolníků. Koordinátor kampaně se však musí práci věnovat intenzivně, nelze dělat tuto práci pouze ve volném čase. Potřebujeme proto finanční prostředky na poloviční úvazek pro koordinátora, který by se soustavně věnoval lobbingu, práci s médii, komunikaci se státní správou, ochranářskými organizacemi a veřejností, na dobu alespoň šesti měsíců, abychom mohli naši kampaň naplánovat a měli jistotu, že bude moci pokračovat až ke svému cíli – změně zákona na ochranu zvířat a zlepšení podmínek pro zvířata v cirkusech.
Nevím, zda se nějak orientujete v celkové problematice ochrany zvířat, ale Svoboda zvířat je organizace, která opravdu koná. Jejich činnost pozoruji už několik let a právě jejich cílevědomost se významně projevila v naší aktuální situací s testováním na zvířatech. Pokud je někdo, kdo to dokáže změnit, jsou to oni. 
Platba je skrze kartu a internetové bankovnictví - není se čeho bát. Jak jsem psala, přispěla jsem již dvakrát a částka vždy dorazila. V podstatě ihned se můžete podívat, zda se částka načetla, přijde vám mail o obdržení částky a poděkování. Zde oscreenovaný důkaz, že vám nemažu med kolem huby. 

Jsem studentka a věřte mi, že vycházím s penězi jen tak tak. Myslím si, že je ale hrozně důležité dávat a dávat to někomu, kdo to potřebuje nebo něčemu, čemu věříte. Pokud nechcete jen slepě darovat, protože nějaká Aneta z blogu vám to říká, podívejte se alespoň na úspěchy organizace a třeba změníte názor. :)





Mějte se krásně a darujte. 
:)

2 komentáře:

  1. Ohľadom tohto som už niekoľkokrát aj petíciu podpisovala. A tvoj nadpis by mal byť skôr (teda nie že by som ti išla radiť a poučovať) kto chce pomôže. Nedávno som posielala granule mačkám, ktorým vyhorel pelech, mnoho ľudí písalo ako by chcelo pomôcť ale nemajú peniaze. Hlúposť, kto chce pomôže a nikto od nich peniaze nežiada, mohli poslať dáke staré deky alebo nepotrebné hračky, alebo kúpiť granule a poslať im ich ako ja.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě naschvál jsem zvolila frázi "kdo může, pomůže", protože právě většina z nás pomoci může a právě proto by měla. Je super, že se také podílíš na charitativní pomoci, asi šlo o nějaký útulek, mám pravdu? :)
      A co tento projekt, co na něj říkáš, přispěješ? :)

      Vymazat

Děkuji za Váš čas. :)