Efekt motýlích křídel

neděle 6. prosince 2015
V posledních týdnech se na světě odehrálo několik velmi smutných a vážných tragédií a já vám upřímně řeknu, nepřekvapuje mě, že se to stalo. Co mě ale překvapuje a co mě jako obyčejného smrtelníka, který není v centru dění, rozesmutnilo a rozčílilo nejvíc, jsou právě reakce lidí. 

Nechci se k tomu nějak výrazně vyjadřovat, protože jsem už pochopila, že to je plýtvání časem, ale jednoduše...je mi z toho na blití a tím myslím vše - francouzské profilovky, hesla "pray for...", přičemž je pronášejí nevěřící, kteří se k nikomu nikdy nemodlí...zkrátka lidská omezenost a hloupost, neexistence vlastního názoru a zároveň projevování názoru, když ho neumí ani řádně argumentovat. Nezapomeňme také na to, že dneska se už po všem slehla zem. O tom tenhle článek ale nebude. 

Tenhle článek je o všech různých činnostech, které opravdu dopad budou mít. Dobré skutky, které doopravdy budou mít vliv a někomu či něčemu pomohou. To je to, o čem by měl dle mého mluvit každý. To je to, co by měl každý DĚLAT - ne jen soucítit, sympatizovat nebo šířit strach. 

Dala jsem do kupy několik jednoduchých, často obecných, často konkrétních tipů, které byste do svého života mohli bezbolestně zařadit a usínat tak večer s pocitem, že svůj dobrý skutek jste si dnes odškrtli. Nebudu zacházet do přílišných detailů, je to spíš jen výčet bodů, které podle mne mají smysl a je na každém, který bod se ho dotkne nejvíc, co ho nejvíc zaujme a o čem si bude chtít najít více informací. 

1. The Global Goals
Začneme úplně obecně, pěkně od začátku. Co považujeme za svůj domov? Zkusme trochu pozměnit naší běžnou vizi a podívejme se na náš DOMOV z jiné perspektivy. 



Video je, jak už jste možná sami poznali, pod hlavičkou organizace United Nations a pravděpodobně jste se s tímto konkrétním "hnutím" setkali v rámci proslovu Emmy Watson
V podstatě jde o 17 oblastí, kde je potřeba zaměřit naši pozornost a cíleně se věnovat těmto problémům, protože jde o takové problémy, které nám buď brání v pozitivním obecném rozvoji či naopak je musíme potlačit, abychom se za pár let nedivili, jakou škodu jsme tu napáchali. 


Je na každém, která oblast je mu nejbližší, která by podle něho měla dostávat nejvíce pozornosti. Základem celé kampaně je ale povědomí, že tyhle problémy existují, tak uvědomělé povědomí, že člověka to donutí něco dělat. 

2. Recyklujte
Od obecného ke konkrétnímu. Recyklace je pro mě velmi blízké téma, cítím pro to opravdové zanícení a odhodlání a upřímně - moje rodina je kvůli tomu lehce šikanována, protože se nevzdávám. 
Ani nevím, kde bych začala. Odpadkové ostrovy? Úhyny zvířat? Znečištěná voda? Nekonečné výhody minimalizace naší konzumní společnosti? Těch výhod je zkrátka tolik a lidé to stále odsouvají vedle...z lenosti, z nevědomosti, přičemž je to tak jednoduché. 
Jako člověk, který recykluje, vám říkám na rovinu, neumíte si představit to množství plastů a papíru, které denně vyhodíme. Doopravdy se to vyplatí. Nemusíte si ani pořizovat speciální odpadkové koše, stačí mít někde v koutě připravenou igelitovou tašku a tam plasty házet. 
V supermarketu si raději naházejte nákup do tašky papírové a tu doma použijte na recyklaci papíru. 
O recyklaci bych mohla udělat rázem samostatný článek, protože těch jednoduchých malých věcí, které DENNĚ můžete udělat, je tolik!


3. Šetřte energiemi
Rada, která zní relativně obecně, ale opak je pravdou. Dnes se šetří energiemi především kvůli financím, vždyť je mi jasné, že na vás doma také ječeli "zase si nezhasla/nevypla kohoutek", ale dopad takových úspor je mnohem větší a jde daleko dál za naše bankovní účty. 
Skoro vše, co denně používáme, určitým způsobem vychází ze Země - voda, ropa, potraviny apod. Další věci jako například elektřinu získáváme velmi často ze zdrojů, které jsou se Zemí také úzce spojeny (vodní elektrárny apod.). Nerostné bohatství prostě není nekonečné. 
Já osobně mám na mysli budoucnost svých, ačkoliv ještě neexistujících, dětí a jejich dětí a obecně všechny generace dětí, které se mají teprve narodit, protože mě celkem pohlcuje hrůza, když si pomyslím, že oni takový luxus jako my mít nebudou (a že ho mít nebudou dle našeho tempa). 
Zas je to velmi jednoduché. Vanu si můžete dát jednou za čas, nádobí mýt v teplé vodě ve dřezu a ne pod tekoucím kohoutkem, topení můžete ztlumit, když jdete spát. Dávejte si taky pozor na zbytečně rozsvícené lampičky!

4. Zasaďte strom
To je jeden z bodů, které bych si velmi ráda odškrtla, protože si opět myslím, že i malý čin může vykonat velké dobro. Vysvětlím to velmi jednoduše obrázkem. 


5. Buďte vděční
Sekci o takovém tom obecném životním prostředí bych chtěla završit vděčností, protože na ni stále zapomínáme. Stále totiž hledáme důvody být vděční. Přičemž těch důvodů je nespočet. Například to, že se teď můžete zvednout a napustit si plnou sklenici vody přímo z kohoutku, že máte obě nohy, na které se můžete ráno postavit, že máte postel, kde budete dnes spát. Velmi snadno zapomínáme na to ohromné číslo lidí, kteří si tento luxus nemůžou dovolit. 
V Indonésii jsem to viděla na vlastní oči, neberte mě pouze za hloupou povrchní moralistku. 

fotka z Haiti vyfocená mamčiným manželem 
6. Přestaňte šířit stres 
Nejsme žádné sluníčkové bytosti, které by byly schopné vydávat 100% pozitivních myšlenek, ale odhadově 90% našich starostí jsou naprosto zbytečné. 
Pochopí to především ti, kteří někoho ztratili - život totiž najednou doopravdy začne být konečný, má nějaký začátek a má konec a jediné, na čem záleží je hodnota, kterou mu v tom průběhu dáme. 
Zbytečný stres přináší jen další zbytečný stres a stejně jako se šíří dobrá nálada, se šíří i ta špatná. 
Bez výčitek odstraňte ze svého života lidi a věci, kteří vám berou energii a snažte se být sami takovým člověkem, kterého naopak lidé budou ve svém životě chtít. 

7. Podepisujte petice, ale chytře
Na začátku bych chtěla všem nevěřícím, kteří mají domněnku, že petice jsou k ničemu, aby si udělali svůj research. Možná budete překvapeni, kolik dobrých věcí díky peticím vzniklo. Co bych tu ale chtělo připomenout je fakt, že lidé zběsile podepisují, sdílejí na facebooku, ale většina z nich neví, co to vlastně podepsalo. Nemají žádnou potuchu o organizaci, která kampaň založila, o čem přesně daná kampaň je a co vlastně to určité množství podpisů bude znamenat. 
Proto nebuďte povrchní, ale důkladní. Projeďte si vždy všechno googlem, i tak vám to může trvat třeba jen čtvrt hodiny a budete mít potom alespoň pádné argumenty, které budete moci svým kamarádům hnidopichům vysvětlit. 

Jedna z petic a z kampaní, které opravdu věřím, je tato: Proti srsti

8. Choďte k volbám
Není třeba se příliš vypisovat. Zkrátka choďte k volbám, každý propadnutý hlas se počítá, respektive nepočítá. 

9. Vzdělávejte se
Myslím to obecně i konkrétně (viz. bod 7). Čím víc víte, tím lépe se můžete rozhodnout. Čím lepší bude vaše vzdělání, tím lepší ve svém oboru budete, tím větší hodnotu budete moci dát sobě, svému životu, společnosti. 
Člověk by se nikdy neměl přestat učit. 
A nemusí to být vyloženě vysoká škola, o to vlastně vůbec nejde. Jde o to mít povědomí, mít zájem, nikdy se nespokojit s vědomostmi, které máte, ale mít touhu vědět víc. O chovu motýlů, o managementu, jak funguje pošta, proč jsou samečci papoušků víc barevní, proč váš oblíbený autor napsal vaši oblíbenou knížku. 
Nebuďme pokrytci, nehleďme na povrch, zkoumejme hloubku. 

10. Darujte
A jeden z nejdůležitějších bodů - darujte. Darujte úsměvy, lásku a darujte peníze. Ano, peníze. Často (vlastně skoro vždycky) jsou to právě peníze, které lidem/zvířatům mění životy, ale my, kteří doma sedíme u těch počítačů a koukáme, kde po nás zase chtějí peníze, většinou nikdy nic nepošleme. Buď by to trvalo moc dlouho nebo máme sami málo, že jo. 
Byla jsem taková. Na mojí obranu, opravdu jsem málo měla, ale i v té době by se pravděpodobně dalo nalézt řešení - posílala jsem například jednou za čas DMS
Mojí radou ale je (a tím se dnes sama řídím) pravidelný dar. Vyberte si jednu konkrétní organizaci, charitu, hnutí, útulek (či kdo ví co ještě), určete si částku, bez které to měsíčně přežijete (i kdyby to mělo být jen do stovky) a pravidelně přispívejte. Dle mého je to nejefektivnější způsob, jak někomu doopravdy pomoci. Ne každý si totiž vybere stejnou organizaci a pravidelné dary jsou většinou to, co pomáhá nejvíc. 
Já jsem členem Svobody zvířat (roční členství stojí 360 Kč, což je za hubičku!) a mám ze sebe mnohem lepší pocit. A pokud si pamatujete, přispívala jsem asi půl roku i na jejich projekt proti cirkusům


Jak jsem na začátku psala, je jen na každém, co se svým životem a časem bude dělat. Zda se rozhodne ho žít pro sebe nebo pro sebe i pro ostatní. Zda bude šířit na oko soucit nebo bude doopravdy něco dělat. Nezapomínejme, že právě ti největší samaritáni a lidumilové, jsou často i ti nejvíce skromní z nás. 
A mám pro vás ještě jednu výzvu, udělejte někdy něco a tím myslím nějaký větší dobrý skutek (např. větší částka charitě, vyvenčení psa z útulku, návštěva domova důchodců, kde jen tak někomu přečtete noviny) a nikomu to neřekněte, nechlubte se na facebooku, prostě to jen udělejte a mějte dobrý pocit. 

Měli byste zájem o podobně rýsované články se zaměřením na životní prostředí, tipy na denní vychytávky, kterými můžete pomáhat apod.? 

Mějte se krásně a věřte ve svůj potenciál!

:)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Váš čas. :)