Zdravé zvyky

neděle 12. března 2017

Pokud jste klikli na článek v domnění, že na vás vykoukne holka z posilovny se smoothie v ruce a dostane se vám rad, jak konečně žít ten top #healthylifestyle, tak bohužel. Čeká vás mnohem větší obyčejnost. Obyčejnost, kterou mám ráda a kterou ráda zvelebuji, jak pro své tělo i vnitřní klid. 
Řekla bych, že žijeme ve velmi extrémové době, buď máme 90 kg při 165 cm a na svoje fotky lepíme hashtagy #curvygirl nebo jsme agresivní vegani, kteří už očividně neumí mluvit o ničem jiném. A říkám si proč. Proč se natolik vyžíváme v extrémech a jsme nahoře nebo dole, ale dělá nám problém být, prostě být. 
Já mám naopak rovnováhu hrozně ráda a pravděpodobně právě ona je můj hlavní cíl. Proto si myslím, že pod pojmem zdravé zvyky bychom si neměli hned představovat posilovnu, pot, zelené listí či týdenní meditační programy. A jelikož chci, aby rok 2017 byl především o úsměvu a klidu v duši, sepsala jsem pět zdravých zvyků, které jsou součástí mých dnů, ne ty, které jsem si přečetla na internetu, ale nikdy je nedodržím. :D 
Přála bych si, abyste článek nevzali jen jako nějakou inspiraci, co byste ve svém životě mohli vylepšit, ale naopak se podívali na sebe s odstupem a všimli si všech těch zdravých zvyků, které už děláte a za které se dostatečně nechválíte. 

1. Hydratace zevnitř
Voda. Ta otravná voda. Píšou to všude - pijte, pijte pijte. Alespoň dva litry denně. Musím se přiznat, že já s vodou žádný problém nemám. Občas piju i z nudy, obzvlášť na nějaké nudné návštěvě, kdy propíjím trapné ticho. Ve škole sice chodím po každém cviku na záchod, ale aspoň nemám migrény. Ty se totiž objeví pokaždé, když zrovna pitný režim nedodržuji. No a jediný trik, který pro nepiječe mám, je mít vodu vždy při ruce, ať už lahev ve škole nebo plnou sklenici na stole. To už potom opravdu stačí jen pít. 

2. Hydratace zvenku
Nevím, kdy a proč mi můj strach z tenké, suché kůže vznikl, jisté ale je, že se krémuji hodně. Nevadí mi vrásky, ale představa vyschlé odlupující kůže mě docela straší, takže se krémuji po každé sprše, obličej každé ráno a večer (viz. skincare) a kdybych si nepřetřela rty svým milovaným Astridem, tak ani neusnu. Poslední rok si dávám pozor i na ruce, přidává tomu asi fakt, že gumové rukavice, které ve škole nosím teď poměrně často, jsou doslova vysychající ničitelky!


3. Umění odpočívat
Dřív to bylo jinak, na gymplu jsme to tak nějak zvládali všichni, prokrastinaci se neříkalo prokrastinace, protože jsme se prostě bavili, kdy a jak to šlo. Teď už je to jiné. Na veterině postupem času získáváte výčitky za jakýkoli lenošivý den, protože jste ho přeci měli využít k učení. Popravdě já na tom tak zle nejsem, spíš učím přítele, že válení je parádní a že opravdu využít svůj den naplno může i nicneděláním a pocitem spokojenosti. Zjistila jsem, že právě na naší škole je plně hodnotné odpočívání nutnou přísadou pro štěstí. A to já tedy umím :D Jsem velmi domácký typ a nemám problém celý den "proflákat", miluji dlouhá rána, kdy nemusím nikam pospíchat, seriál při obědě, čaj při sledování Youtube a procházky podél řeky. 
4. Vděčnost
Dřív jsem myslela, že se hrozně přeceňuje a nechápala jsem, proč ji všichni ti známí životní mentoři věnují takovou pozornost. Dneska ji vidím jako základní pilíř štěstí a spokojenosti. Je to právě vděčnost, která mě většinou zachrání od špatných myšlenek, smutku či vzteku. Když se člověk zadívá, co všechno již má, jakou dlouhou cestu ušel a kolik báječných lidí se o něho stará, vše je mnohem nadějnější, než se na první pohled zdá. 
Takže pokaždé, když jdou na mě chmury, snažím se zachránit se seznamem věcí, lidí a zážitků, za které pociťuji vděčnost. :)

5. Snění
Přestože jsem mistryní v odpočívání, nestagnuji a pravdou je, že jsem velmi cílevědomý člověk. Nikdy nechodím přes mrtvoly a duši bych za to nedala, ale i tak jsem vždy na cestě dopředu. Snění je pro mě obrovsky důležité, jsou to chvíle naděje a odhodlání, plánů a báječných představ. Nejkrásnější je, když se sen stane cílem a já potom pomalu, ale jistě jdu za ním a vím, že ta původní představa se stává skutečností. 
Měli bychom si v lecčem zachovat dětskou naivitu, věřit sobě a světu, že je všechno je možné, vždyť se podívejme, kolik dospěláckých představ o světě už jsme si osvojili. Sama na sobě vždy poznám, že už jsem si dlouho neudělala čas na bdění a že příliš žiju v reálném shonu. 
Sním obrázky a krásnými fotografiemi, plánuji v denících a zapisuji úspěchy, snění je přeci o přenášení fantazie do reality, nebo ne? 



Moc bych si přála, abyste se mi svěřili se svými zdravými zvyky i VY, i s těmi nejsměšnějšími i těmi, co podle vás nestojí za řeč. Já myslím, že stojí. Život přeci není jenom o nekončícím sebezlepšování, ale i chválou za to, co už děláme, měli bychom si to vzájemně připomínat a podporovat se v maličkostech. 


Mějte se krásně a vybalancovaně!


:)

13 komentářů:

  1. to je skvelý článok :) ja mám tiež niekedy pocit že táto doba je zvláštna, a niekto do seba dáva všelijaké proteiny a jedlá v prášku, a považuje to za zdravé...no možno,ale čerstvé to rozhodne nie je :) ja sa držím hesla že všetko s mierou, a ak je na výber zdravšia alternatíva, tak si zvolím väčšinou tú :)
    MakeUpByVeo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S úsměvem přitakávám, děkuji za návštěvu! :)

      Vymazat
  2. Já mám spojené odpočívání s tvorbou. Ať už vyrábím nějaký ten šperk, šátek nebo tunel.
    Je krásné vidět, že člověk něco stvořil a může se poplácat po zádech. A úplně ideální je, když u tvorby mám na papule nějakou pleťovou masku. :D
    Voda je skvělá. Mám ji ráda s kapkou citronu/limetky/jiného ovoce, ale jsem ufo. Velmi nerada piji studenou vodu. Piju vlažnou nebo teplou. :D Ty udivené pohledy jsou pak z nezaplacení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Božíčku, teplá voda! :D Ale po pravdě, v práci si ji dávám taky vlažnější, ale jenom protože je tam agresivní klimatizace, po které mě škrábe v krku. :D S tou tvorbou moc a moc souhlasím, to zkrátka jde zevnitř nás a to nás může jedině těšit. :)

      Vymazat
  3. Tenhle článek se mi moc líbí. Pěkně sepsaný. Také umím proflákat celý den a s tím pitím na návštěvách to mám stejně. A snění, to je taky něco, v čem se vyžívám. Super článek :)
    http://podmrakem.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ti děkuji :) přeju pěkné jarní snění :))

      Vymazat
  4. U bodu jedna to máme podobné s tím z nudy, když je takové to trapné ticho, tak to dělám vždycky :D Bod tři a poflakování se celý den, také mi nedělá problém :D Článek je to moc pěkný, na zamyšlení a pro pobavení :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Lindo! :) Voda je prostě super zapíječ ticha! :D

      Vymazat
  5. Možná se tebou nechám inspirovat a napíšu o svých zvycích a hodím ti sem potom odkaz. Každopádně já si najdu vždy čas na odpočinek nebo na to snění. Hodně mi pomáhá hudba, poslední dobou vážná. A vždy musím přečíst aspoň stránku v knížce, jinak je můj den takový prázdný, také je to přelezení z povinností do fáze klidu a spánku, protože tu stránku čtu před spaním. A také si sundávám prstýnek a políbím ho, vzpomenu si na svého snoubence a poděkuji tímto za celý den, který jsem mohla prožít. :-)
    Článek se mi moc líbil, navodil mi pocit pohody.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvůj komentář mě tak snově obměkčil, moc ti za něj děkuji. :) Budu se moc těšit, jestli článek napíšeš! Vidíš, hudba mě ani nenapadla a přitom jaké má uklidňující účinky na duši, dokonce se s tebou vidím v té vážné hudbě, i když u mě to nemusí být úplné klasiky, ale třeba The Piano Guys :) No a větu o prstýnku jsem musela přečíst i příteli, takže jsme se rozněžnili oba :))

      Vymazat

Děkuji za Váš čas. :)