11 rozdílů mezi chlapcem a mužem

neděle 22. února 2015
zdroj - weheartit

V předminulém článku jsme si povídali o ženách a rozdílech mezi nimi a dívkami. Bylo by přece tak nefér, kdyby jsme naše mužské protějšky vynechali a neproklepli si je taky, že jo. 
Opět čerpám ze skvělého blogu Just My Type a kdo tam ještě od minula nebyl, koukejte to napravit. 
Původní článek v angličtině naleznete zde.

V době, kdy jsem se přehoupla přes dvacítku a potkala kluka, který se choval rezervovaně až odtažitě, zavolal mi jenom občas a ukazoval minimální zájem, byla jsem chycená do pasti. Mohli byste i říct, že jsem byla závislá na bad boyích, nedostupných mužích a hráčích. Byla jsem příkladem toho, co psychoterapeutka Ken Page nazývá jako "přitažlivost strádáním" - situace, kdy jsme přitahováni lidmi, kteří představují ty nejhorší emocionální vlastnosti našich rodičů. V podstatě ta teorie popisuje, že jsme přitahováni k lidem, kteří nás mohou zranit stejně, jako jsme byli zraněni v dětství, na základě toho, že naše duševní část chce přetvořit minulost, zaplnit prázdná místa a zachránit nás změnou konce té situace. 

"Dítě v nás věří, že pokud původci našich traumat - nebo jejich náhrady - konečně změní názor, omluví se nebo se budou snažit vynahradit nám ztrátu důvěry, mohli bychom se dostat z našeho vlastního vězení bezcennosti. Naše vědomé já je taženo k pozitivním kvalitám, po kterých toužíme, ale naše podvědomí přitahuje podobné situace, které nás v dětství nejvíce zranily." - Psychology Today

Takže všechny ty hry na mě zabíraly, protože 1) měla jsem nevyřešené problémy s otcem a 2) v brzkých dvaceti letech jsem se snažila zjistit, kdo vlastně jsem, a navrch toho, jsem byla poháněna vlastní nejistotou a velmi nízkou sebeúctou. 

Někde ale během té dekády se něco změnilo. 

Začala jsem se mít ráda. Stala jsem se nezávislou, sebevědomou ženou a zvyšovala jsem svoji sebeúctu. Prošla jsem těžkými vztahy i rozchody, ale vždy jsem se z toho vyhrabala, což mě posílilo. Místo toho, abych si zakládala na svém vzhledu jako prostředku k získání toho, co chci, soustředila jsem se na svou inteligenci, úspěch, hodnoty, způsoby, jak mohu lidem něčím přispět a jak jim mohu pomoci. Vlastně jsem konečně dospěla. Změnila jsem dívku v ženu. A jako žena jste přitahováni k úplně jiným věcem než jako dívka. 

Dívka je přitahována k chlapcům. Žena je přitahována k mužům. Abyste rozuměli, tohle nemá nic do činění se skutečným věkem té osoby. Mluvím o vyspělosti, určité životní vizi a fázi života, kde se člověk nachází. Vlastně...někteří lidé nehledě na svůj věk nikdy nedospějí. Tento příspěvek se vztahuje ke zralosti člověka a mnoho bodů by platilo, kdybyste vyměnili pohlaví. Nebo si můžete přečíst tento příspěvek The 11 Differences Between Dating a Girl vs a Woman

Pokud jsi dívka (nejsi nezávislá, jsi poháněna svými nejistotami, chybí ti sebeúcta, máš záchvaty vzteku, hraješ si na princeznu, nemáš dobře srovnané hodnoty a zásady a neumíš být sama), musíš počítat s tím, že budeš přitahovat pouze kluky. Na druhou stranu, pokud jsi žena (nezávislá, ctižádostivá, znáš svoji cenu a své hodnoty, máš silný morální charakter, jsi ohleduplná a schopná vést diskuzi a tvoje nejistoty tě nedefinují), měla by si se scházet pouze s muži. Jestli ale stále nepoznáš rozdíl, tady je pár ukazatelů.

1. Muž ví, co chce a jde si zatím. Kluk má jakousi představu, ale vlastně ne docela. Moc o tom nepřemýšlí a i když ano, žádnou velkou hlavu si s tím nedělá. Kluk je pasivní, muž rozhodný. 

2. Muž si budoucnost plánuje a pracuje ve prospěch své budoucí rodiny (která přijde v nějakém bodě jeho života) nebo jiného cíle či vášně. Chlapec žije pouze přítomností a jeho plány se většinou točí kolem výběru baru, kam o víkendu se svými přáteli zapluje. 

3. Muž hledá ženu, která je inteligentní, která bude jeho oporou, stojí nohama na zemi a hledá stejný soubor hodnot při výběru partnera. Kluk se stará jen o dívky které jsou sexy, nevázané a vzrušující. 

4. Muž pozná skvělou ženu, když se s nějakou setká a udělá vše pro to, aby ji mohl poznat lépe. Kluk se možná pokusí, pokud budeš mít štěstí, ale vzdá to ještě před tím, než se vůbec začne snažit. 

5. Muž má odvahu čelit nepříjemným konverzacím. Je upřímný ohledně jeho záměrů a řekne na rovinu, jak to s lidmi má. Chlapec se vyhýbá. Ignoruje konfrontace nebo jakékoliv jiné vážné konverzace o pocitech. Místo, aby se se situací vypořádal, utíká před tím nebo vytváří drama a vymýšlí si výmluvy - zkrátka dělá vše pro to, aby zamaskoval fakt, že ho vy nebo váš vztah zas tolik nezajímá. 

6. Muž ví, kdy stojí za to investovat čas do ženy a kdy do toho může skočit rovnou po hlavě. Kluk furt jen "testuje" - nikdy není natolik připravený, aby se plně zavázal. Pravdou ale je, že je jedno, koho potká, ale protože je jen kluk, nebude připraven nikdy - právě kvůli fázi života, ve které se nachází. 

7. Muž ví, jak si užívat a jak být dostatečně společenský, ale i tak zvládá podnikat další kroky za svým cílem a je často zaneprázdněný budováním své kariéry či jen jeho života. Zatímco kluk se každý den opíjí s kamarády v baru. 

8. Muž si udělá čas k promýšlení, kým chce být, jaký vzor chce zanechat a jakou životní vizi chce předat ostatním. Zamýšlí se nad svými prioritami a zásadami, které si chce uchovat. Chlapec si ještě neutřídil své morální hodnoty a standardy a často se tak cítí rozporuplný a nestabilní ve svých názorech. 

9. Muž je morálně zásadový. To, co říká, myslí vážně a myslí vážně to, co říká. Naplňuje své sliby opravdovými činy. A pokud to udělat nemůže, má koule na to vám to říct. Kluk vám naslibuje hory doly, ale nikdy nic nedodrží. 

10. Muž se bojí odmítnutí, přesto ale riskuje a o něco se snaží. Chlapec se odmítnutí také bojí a proto jedná pasivně, aby jeho ego nebo hrdost neutrpěly žádnou škodu. 


Hodně z těchto bodů vyžaduje už nějaký stupeň poznání toho člověka, abyste byli schopni rozlišit, zda jednáte s vyspělým mužem či nevyzrálým klukem. Nicméně tohle je nejjednodušší trik, jak od začátku poznáte, s kým máte tu čest: 

11. Kluk hraje hry. Muž ne. 

*Abych objasnila pojem "hry", myslím tím myšlenkové hry (strategické kroky apod.)

zdroj - weheartit
Kupodivu byl dneska ten překlad jednodušší, možná už jen vím, jak na to (a byly tam podobné fráze). Co na to říkáte vy? Máte kolem sebe více mužů nebo kluků? Kdy myslíte, že se chlapci nejčastěji mění v muže? Co je k tomu přiměje? Koho přitahujete vy?

Mějte se krásně! 
(P.S.: chystám něco spešl, do čeho se budete moci zapojit i vy!)

:)

9 komentářů:

  1. Kluci se v muže mění dle mého názoru nejdříve tak ve 22-23 letech... Ale i to je velmi brzy a takových je málo, spíše tak kolem 25 a výš... Já teda mám štěstí, že jednoho takového muže mám teď vedle sebe a je mu "jen" 23... Předtím jsem chodila jenom s kluky a bylo to hrozné, docela jsem se trápila... Kluci bez vize, bez sebeúcty, zajímal je jenom chlast... Jsem ráda, že je mám z krku...

    Zuzana (Polární vlk)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto ti rozumím a souhlasím. Nejhorší jsou dle mého právě ti kluci bez vize nebo s obrovskou vizí, ale nikdy žádnými činy. Přeju ti hodně štěstí a krásných chvil do tvého nynějšího vztahu.

      Vymazat
  2. Vzhledem k nízké úrovni vzdělání, absenci vojny a přibývání matek samoživitelek a tím i povoláním synů bude kluků přibývat. Bohužel. Nikdy jsem s klukem nechodila a věděla jsem proč.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, co dle tebe znamená povolání synů, každopádně si nejsem jistá, zda vojna vychovávala vždy zodpovědné muže. Možná se naučili určitý řád, ale vlastní hodnota jim zůstávala cizí, protože vojna není o jedincích, ale o celku. Nízká úroveň s vyspělostí člověka určitě také souhlasí, ale to už bychom se museli bavit i o inteligenci a není tajemstvím, že většina populace prostě mezi ty nejchytřejší nepatří.

      Vymazat
  3. Super článek :) je skvělé zjistit že už jsem vážně muž. Teď už to chce jen ženu. :D Člověk ale naráží na problém najít ženu ,která takového muže pochopí a bude si ho vážit. Pravidelně se setkávám z nepochopením a označování za aroganta. Je stejný problém najít opravdového muže jako ženu. Možná za to může výchova, vzdělání či sama nedospělost.
    S pozdravem váš Ann Dekadent

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velmi mile mě překvapilo, že sem zavítal muž. Naprosto ti rozumím, protože denně vidím ty dnešní "ženy" a bohužel to s ženstvím nemá skoro nic společného.
      Sama jsem měla problém s hledáním muže a nakonec jsem naštěstí pochopila, že hledání je zbytečné. Když by člověk ten čas strávil raději sebezdokonalováním, kolik smutku by si ušetřil! A nakonec tě láska ozáří jak blesk z čistého nebe a budeš si říkat, jak je možné, že se událo vše tak rychle. :)
      Chce to čas a úplně to hledání vypustit. Přeju hodně štěstí a radosti do života - ať s ženou či bez ní!

      Vymazat
  4. Zase jeden "chytrý" článek. Vše v životě není tak nalajnované...muž dělá tohle a kluk tohle. A běda, jak to udělá v jednom bodě jinak. To už pak není chlap nebo je jen z 80 % chlap a zbytek kluk ? Teď fakt nevím, asi si napíšu do Brava.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý anonyme, chytrý člověk si z "chytrého" článku vezme jen to, co potřebuje a nemusí ho nutně považovat za absolutní pravdu. Myslím si, že pointa je tu naprosto jasná a že slovíčkařit není nutné.
      Snad Vám v Bravu ale pomohou. :)

      Vymazat

Děkuji za Váš čas. :)