Projekt - DOPORUČ BLOG

neděle 15. března 2015

Vítám vás, odložte si svršky, dneska mám pro vás velkou novinu. :)

Chci vám představit můj první projekt DOPORUČ BLOG. 

Myšlenka na jakési sjednocení blogů mě napadla už dávno, chtěla jsem vytvořit něco, z čeho by autor článku nemohl přímo těžit, ať už to zní jakkoli nesmyslně. Chtěla jsem, aby projekt byl něčím nezištným, ale zároveň obohacujícím pro obě strany - pro čtenáře i autora. 

Nakonec vznikla celá tahle jednoduchá skica postavená na úplně základní myšlence - doporuč blog. 
Já sama jsem si několikrát říkala, že vlastně nemám koho číst, buď jsou tu mainstreamový blogerky, které jsou sice moc fajn, ale málokterou z nich bych doopravdy sledovala, kdyby známé nebyly. Hledala jsem někoho, kdo by se mi fakt zalíbil, koho by zajímaly podobné věci, měl by podobný humor (nebo alespoň nějaký, protože toho je tu taky málo) a jeho psaní je určitým umem až talentem, protože jako čtenář jsem prostě náročná. Je pravda, že zas tolik v blogosféře neplavu, abych znala každého, ale z toho mého rybníku, co znám, je jen málo blogů, které mám doopravdy hodně ráda (a kdo by nebyl v první desítce těch nejoblíbenějších). 
Chtěla jsem tedy vypracovat něco, co by mi i následně pomáhalo a bylo by to takové síto, které by vybralo opravdu dobré blogy a to zase skrze vás, čtenáře. 

Jaká jsou pravidla? 
  • vyber blogera (blogerku), kterého máš doopravdy ráda (snažím se nemyslet na konspirační teorie, že lidi z toho udělají "klasickou výměnu sympatií" - píšu o tobě článek, napiš ho o mně taky)
  • měl by to být málo sledovaný blog (blogger - max. do 200 čtenářů, blog.cz - uvažte sami, poměry na této stránce neznám)
  • napiš o něm článek, kdy zpracování je jen na tobě (můžeš udělat rozhovor, můžeš si shromáždit info z blogu, můžeš ho kontaktovat, nemusíš ho kontaktovat, atd.)
  • zdůrazni konkrétní důvody, proč je to tvůj oblíbený blog ("mám ho rád" je málo)
  • tvůj článek by měl být nějak spojený s tímto úvodním článkem (můžeš uvést mé jméno, můj blog, tento článek, atd.) a já zde samozřejmě uvedu odkaz na tvůj článek
Myslím si, že jsem vyčerpala už veškeré info k projektu, takže bych ráda už napsala něco o blogerce, která oslovuje mě. 




Vybrala jsem si Jarku a její blog Nevšední všednosti. Blog znám snad už od prvních dnů, kdy já sama začala s blogem a stoprocentně jsem si z něho brala nějakou inspiraci. Ale pozor. Nebyla to láska na první pohled. Pravděpodobně vás po otevření odkazu nijak neomámí - obyčejné bílé pozadí, jednoduchý vlídný nápis blogu, malé okýnko s Jarkou samotnou a články, které jsou na rychlý pohled velmi jednoduché. To by ale nebyly nevšední všednosti, kdyby se pod tím něco neskrývalo. 
Ten text je totiž klenot. 
Po prvním přečteném článku vás to prostě chytne. 

Poznáte, že autorka není jen obyčejná blogerka, co má ráda rtěnky a píše recenze na krémy apod. (možná jsem teď popsala sebe :D), ale že je to inteligentní žena, která ví, že v psaném projevu má každé slovo smysl, svoje kouzlo a poslání. 
Má úžasně bohatý slovník a dokáže každou větu správně okořenit. Možná byste řekli, že taková věc se dá naučit, nebo že se zlepšila časem...no...ne. 
První článek je z června 2012 a je stejně povedený jako ten poslední. Já vám říkám, ta holka má talent. 
Vlastně by ani nespadala do takové té obyčejné blogerské kategorie "beauty&fashion", na nějaké recenze a outfity můžete zapomenout, Jarka píše o životě, o blbostech i důležitých věcech (např. jako první pomoc). Umí být dokonalým snílkem, co se Paříže týče, ale taky naprostou holkouodvedle, když peče cukroví. 
Někdo by mohl říct, že je mi sympatická jen díky té sklence vína, kterou očividně nepouští z ruky (promiň Jaru, vždyť víš, jak to myslím :D), ale to je jen jedno plus z mnoha. 
Nejlepší je totiž její humor. Takový ten sušší, lehčí, na povrchu neviditelný, nudnými slovy zamaskovaný, ale nakonec stejně sedíte s úsměvem od ucha k uchu a řikáte si "je prostě dobrá". 


Víte, co je nejlepší? Máte pocit, že to není psaný na sílu, že svoje vtipy nevymýšlí, ale prostě je jen sype z rukávu. 
A navíc se živí něčím, co léta letoucí skrytě obdivuji. Fotka. Naše milá Jarka je totiž fotografka působící v Praze. Asi si říkáte, že to s blogem nemá co do činění, když já prostě miluji lidi, co jsou multifunkční a jejich talent se rozbíhá hned do několika oblastí. Autorka Nevšedních všedností se zabývá módními fotografiemi a portréty a člověk by ani neřekl, jak okouzlující takový druh fotek může být. 


Kde Jarku najdete:


Napište mi, zda jste se na Jarku koukli, jestli vás její blog zaujmul a zda je tu možnost, že jsem vám představila vašeho nového blogerského oblíbence. :)

_________________________________________________________________

Snad jste načerpali tu atmosféru, kterou chci aby můj (náš) projekt měl. Jarka o ničem neví, nemá tušení, že já něco takového napsala a je to tedy naprosto nezištné doporučení, jako kdybych kamarádce poslala odkaz, co by si měla přečíst. 
Byla bych hrozně ráda, kdyby se to v podobném duchu šířilo dál. 
Pro vás samotné to vytváří možnost, že někdo třeba napíše o vás. :)

Zde blogy, které se zapojily také:

http://imanence.blogspot.cz/2015/03/doporuc-blog-projekt.html

(dále počítám se třemi skvělými blogerkami - počkejte si na jejich doporučení!)

Mějte se krásně a doporučte blog! 

:)

10 komentářů:

  1. To je skvělý projekt. :)
    Už vím, o kom bych nasala, ráda se zapojím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to je super, těším se! a určitě hoď do komentářů odkaz, at tě mohu přidat! :)

      Vymazat
  2. Pěkný nápad. Ale jsem na blogu příliš krátce, než abych měla nějaké top blogerky. Ale třeba se pak taky přidám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. :) Máš měsíc, to je relativně dost času na najití nějakého oblíbence. :)

      Vymazat
  3. Je to opravdu pěkný projekt. :) Uvažuji, že bych se zapojila, ale zatím mě nenapadá nikdo, koho bych mohla vybrat. Jasně, mám několik oblíbených, ale musela bych se nad tím nejdřív pořádně zamyslet. Když tak napíšu, až si nějakého oblíbence vyhlédnu :D

    OdpovědětVymazat
  4. Velmi pekny projekt :) premyslam o tom ze by som sa zapojila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nepřemýšlej a zapoj se! Jsem zvědavá, koho vybereš. :)

      Vymazat
  5. Skvělý projekt na tento blog se určitě kouknu. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš čas. :)