Chci žít ve světě, kde všichni mohou být sami sebou

pondělí 22. června 2015


Dlouho jsem přemýšlela, jak nejlépe pojmout a vystihnout moje názory ohledně tří jednoduchých slov BUĎ SÁM SEBOU

Pro mě samotnou je totiž tohle heslo mnohem důležitější než "být šťastný", protože plně věřím, že štěstí vychází z nás samotných a že nás může plně uspokojovat pouze tehdy, kdy jsme sami sebou a jsme rádi sami sebou


Ve své podstatě tohle je moje životní teorie. Smysl života. Strategie spokojeného bytí. Vše z toho vychází, vše se k tomu vrací. 
A je to jedna z věcí, které mě dokážou velmi zarmoutit, pokud jsou místa a situace, kdy člověk být sám sebou nemůže nebo dokonce nesmí. 
Chtěla bych se takovým tématům zde věnovat a dát jim nějaký ten shout out, aby se tyto nespravedlnosti dostaly k širšímu publiku. 

Mnohým z vás nemusím úvodní fotku představovat, protože v letošním roce to bylo jedno z největších dramat Hollywoodu a kdo ví, jestli jen Hollywoodu. Nemám tušení, zda je to už i v české blogosféře pojem a nemám ani tušení, jak se k takové situaci náš (občas malomyšlenkářský) národ staví. Já mám ale jasno. Já jsem pro všema deseti. 

Transgender. 
"Pojem transgender označuje lidi, jejichž genderová identita není stejná jako pohlaví, kterém jim bylo přiřazeno při narození. Patří sem např. binární transsexuálové, genderqueer lidé, crossdresseři a transvestité."
"Transsexualita je stav nesouladu mezi psychickým a tělesným pohlavím. Jedná se o vrozenou dispozici, jejíž nejpravděpodobnější příčinou je hormonální nerovnováha v matčině těle během těhotenství. Pokud to společnost a zdravotní situace umožní, podstupuje většina transsexuálních lidí změnu pohlaví. Sexuální orientace s transsexualitou nijak nesouvisí."
(zdroj wikipedie)

Pokud znáte jméno Kim Kardashian, jednu z těch celebrit, které ke své slávě přišly čirou náhodou, je vám možná známá reality show Keeping Up With The Kardashians ("obyčejný život" jedné "trochu větší" hollywoodské rodiny).


Vidíte toho staršího muže uprostřed? To byl Bruce Jenner. Byl, protože dnes už je to žena. Caitlyn Jenner. Tento atlet, olympijský vítěz a tím pádem skoro ztělesněním mužnosti se totiž celý život cítil jako žena. Ve svých pětašedesáti letech se rozhodl celé té lži udělat velký konec a s pravdou vyšel ven velmi velkolepě - veřejně. 
Nepřeháním a vážně věřím, že lidé na takové věci ještě nejsou připraveni, vždyť cca ještě před dvaceti lety byly homosexuálové skoro doslova na pranýři. Ještě dnes jsou obrovské kauzy a homofobní kulty nejsou žádnou raritou. 
Oceňuji to proto ještě víc. V takové pozici, v jaké tento muž byl, jako držitel zlaté medaile a jednou z postav v hledáčku oka veřejnosti otevřel bránu pro novou diskuzi



Já tu show sleduji, je to doopravdy výsostnej shit, ale já u toho dokážu vážně vypnout. Byl pro mě tím pádem obrovský šok, když jsem na internetu potkávala tučné nadpisy bulvárních článků, kde se objevovaly spojení Bruce = Woman. A nechápejte mě špatně, já vždycky sympatizovala s transsexuály, ale k nim se většinou člověk dostane, až když je po. Tohle byl šok a upřímně jsem tomu ze začátku ani nevěřila, dost jsem to nechápala a bylo mi nepříjemné si uvědomovat, že ten člověk lhal skoro celý svůj život. Potom jsem ale zhlédla rozhovor, který udělal s Diane Sawyer a ke všemu se přiznal, a obloha byla mnohem jasnější. (na youtube se tento full rozhovor maže kvůli autorským právům, přidám momentální zatím nesmazané)


Nechci z tohoto článku dělat nějaký životopis, spíš beru Caitlyn jako někoho, kdo udělal pro chápání nás lidí obrovský pokrok. Je to další krok pro vytvoření světa, kde se lidi budou přijímat ne dle svých očí a předsudků, ale čistě dle pravdy. 

A je to děsivé. Protože když občas vidíte, čeho jsou lidé schopni a co lidé vyznávají, nahání to husí kůži. Těžko říct, kde je hranice normálnosti a zda vůbec nějaká hranice je. Zda je dobré vyznávat Boha, stejně jako Ďábla/Satana. Zda je normální být ve vztahu s jedním partnerem jako s pěti ženami. Zda je snesitelné slyšet o běžném heterosexuálním pohlavním styku jako o vzrušivém mučení a svazování. A já vám povím, že nevím.
Řekla bych, že je dost možné, že lidé za touhle neviditelnou a možná neexistující hranicí prostě jen bojují a revoltují proti malomyšlenkářství některých lidí, proti lidské omezenosti a proti předsudkům, které jsou natolik vrostlé do myslí lidí, že vidí svoje extrémy jako jedinou možnost je vyvrátit. Já nevím. 

Přijde mi ale správné podporovat někoho, kdo se necítí sám sebou jen proto, že není ve svém těle. Chtěla bych, aby rodiče byli otevřenější pro pocity svých dětí a měli v ně dostatečnou důvěru, protože tenhle problém nevzniká v dospělosti, ale již v dětství. Přála bych si, aby to lidé brali jako fakt a ne jako důvod k pochybnostem. Navíc to není ani nějaká nahodilá tenze, ti lidé musí strávit hodiny a hodiny s psychologem, který díky těmto sezením doporučí příslušné operace, hormony apod. 

Transgender je jen jednou z mnoha odlišností a extrémů, které mezi sebou lidstvo skrývá.

Je jen na nás...na vás, jak se k takovým věcem postavíte a jaký názor si vytvoříte. 

P.S.: Věděli jste, že dokonce dcera Angeliny Jolie a Brada Pitta Shiloh se cítí jako chlapec? 

Mějte se krásně a buďte sami sebou! 

:)

4 komentáře:

  1. Tohle je poprvý, co vidím zmínku o Caitlyn i v Česku. Podle mě je to skvělý, každý má být určitě takový, kým se cítí být. O to líp, když je to takhle známá osobnost. Její vliv je obrovský a podle mě měl její "coming out" pozitivní dopad na hodně lidí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavý názor a souhlasím s ním. Člověk by měl být vždy sám sebou, dát svoji stránku najevo a ukázat světu, jaký je doopravdy.
    Nabízí se známý citát lepší být nenáviděn pro to jaká jsem než milována pro to, jaká nejsem.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš čas. :)