Oblíbený seriál - díl 3. - Revenge

pondělí 1. června 2015

Ahoj, zdravím, vítám.

Hned na začátku chci jen říct...já vím, je to asi věčnost, co jsem postovala článek. Nebudu se vymlouvat, snažit se z toho udělat vědu, prostě vám na rovinu řeknu, že škola je ďábel a já neměla náladu. 
Říkala jsem si, že nikomu snad ani chybět nemůžu, ale trošku mě chytlo svědomí, když jsem místo očekávaných 0 zobrazení, viděla celkem i příjemná čísla. 

Takže...milá anatomie, musíš dneska počkat, protože já dneska napíšu článek. A bude to článek, ke kterému jsem se chystala věčnost, ale je to jedna z těch věcí, které milujete natolik, že nemůžete najít správná slova pro její popis. 

Seriál Revenge. 

Řekněte mi prosím, že ho znáte, že ho milujete a že spolu můžeme vést dlouhé debaty na všechny zápletky. Mí kamarádi na mě totiž kašlou. Nikdo se na něj nezačal dívat a kamarádka, která mě k němu přivedla se na něj dokonce dívat přestala. Neuvěřitelný. 

Já vám s čistým svědomím budu tvrdit, že je to jeden z nejlepších seriálů vůbec...jakože fakt. 
Jestli jsem si myslela, že Pretty Little Liars (o kterých jsem psala tady) jsou napínavý....pf...ani prd. 

Revenge patří k těm klasicky pětačtyřiceti minutovým seriálům, ale to je tak první a poslední věc, která je na něm klasická. Řadí se do žánrů drama, thriller a mystery a na IMDb si vysloužil hodnocení 8,0. 
Jako hlavní tvůrce seriálu se považuje Mike Kelley a seriál byl vysílán pod hlavičkou amerického studia ABC. 


Hlavní postavou je Emily Thorne, ale záhy zjistíte, že je to vlastně Amanda Clarke, která se za Emily pouze vydává. Mohli byste o ní i říci, že je to vlastně takový novodobý hrabě Monte Christo. Do slunného Hamptons se totiž vydává jen kvůli pomstě. 
Celý svůj život žila v domnění, že její otec se podílel na teroristickém útoku, kdy při pádu letadla zemřely stovky lidí, proplouvala adoptivními rodinami, polepšovnou i nápravným zařízením, ze kterého ji ale v jejích osmnácti letech vyzvedl neznámý muž Nolan Ross. Téhle mladé vzpurné holce podal dřevěnou krabici se symbolem ležatých osmiček a slovy, že její otec není tím, kým si myslí. 

Amanda se tak začíná dostávat do spletitých smyček minulosti a dozvídá se pravdu, že její otec byl obětí velkého a hnusného podvodu, podvodu rodiny Graysonových, kteří se tak snažili zamaskovat vlastní hnusné činy. 
Amandin otec byl ve vězení zabit, ale ona se zjištěním pravdy nechce smířit a rozhodne se celý svůj následující život zasvětit pomstě a očištění otcova jména. 


herečka Emily VanCamp
Nolan Ross je jedním z mála lidí, kteří ví, že je její otec nevinný. V mládí to byl totiž právě on, který se rozhodl investovat do Nolanovy softwarové firmy, ze které se vyklubal milionářský podnik. Amanda je tedy více než dobře finančně zabezpečená a Nolan se stane jejím přítelem v nesnázích (nejenom pro jeho geniální hackerské schopnosti). 

herec Gabriel Mann

Jednou z nejdůležitějších osobností, se kterou se bude muset Emily/Amanda "utkat" je Victoria Grayson, žena mnoha tváří, s bohatou minulostí a uměním nechat v člověku hluboký otisk. Její povaha by pro mnohé psychology byla oříškem a nemyslím si, že je to typická osoba záporáka, protože ji samotnou utvořila její minulost. 

herečka Madeleine Stowe
Avšak Emily je taky jen člověk a žít v izolaci a pouze v touze po pomstě nelze. Není divu, že si tak pustí k tělu svoji dětskou lásku Jacka Portera, který ovšem nemá tušení, že bohatá Emily je jeho dlouho vzpomínaná Amanda. Nehledě na to, že Emily si žádný takový vztah nemůže dovolit, protože právě skrze lásku se snaží dostat do samotného jádra klanu Graysonů. 

pár pěkných chlapů z první série (věřte mi, že nebudou jediní) - zleva: Daniel Grayson = Josh Bowman, Jack Porter = Nick Wechsler, Declan Porter = Connor Paolo, Nolan Ross = Gabriel Mann
Já ani nevím, jak bych vám popsala, proč se ten seriál do mě tak zapsal. Je totiž spoustu, spoustu věcí, které já na něm naprosto zbožňuji. 
1. Není pro hlupáky. Seriál je vždy uveden krásnou úvahou, má skvělý scénář, není prvoplánový, stoprocentně ne předvídatelný a psychologie postav je natolik propracovaná a rozmanitá, že vše bude dávat smysl a zároveň budete mít stále o čem přemýšlet. 
2. Výběr herců. Je tam opravdu málo takových těch typických krasavců nebo modelkovskejch holek, všechno jsou to spíš normálně vypadající lidi a to co vás na nich získá, je jejich talent, charisma a jedinečnost. Protože každý z nich má v sobě něco, co v jiných seriálech já prostě nenecházím. 
3. Neuvěřitelná osobitost. To souvisí s předchozími body. Ačkoliv je někdy seriál až trochu přes čáru s uvěřitelností, všichni jsou tam typicky lidští. Neexistují záporáci nebo dobráci, všichni mají svoje kladné a záporné stránky a ty zápletky dávají možnost ukázat vše. 
4. Humor. Přes veškeré drama a napětí tam byly chvíle, kdy jsem se doopravdy ze srdce zasmála a to především díky postavě Nolana. 
5. Je pro všechny. Zapomeňte, že seriál je nutně pro holky...s klidem bych řekla, že je to seriál jak pro muže, tak pro ženy. 
6. Vztahy. A to obecně. Seriál ukazuje totiž snad jakýkoliv možný vztah. Matka x dcera. Otec x syn. A naopak. Tchýně x snacha. Dost se dotýká i bisexuality a v seriálu je to nadhozené tak lehce a samozřejmě, že to je oproti jiným dramatickým podobencům příjemná změna. A vždy tam je vývoj. Všechno je to podané tak, že nic není stálé, že na všem je potřeba pracovat, že vše se svým způsobem vyvíjí a nic nemusí trvat věčně. 
7. Nenávist je tu nonšalantní záležitost. Zapomeňte na hysterické výlevy v klasických amerických slátaninách. Tahle pomsta, ten hněv je tu tak elegantní pojem, že vás to spíš okouzlí, než znechutí. 
8. Nepředvídatelnost. Seriál má takovou jednu hlavní dějovou linii nebo zápletku, kolem které se točí a když tahle zápletka jakoby skončí a vy si myslíte, že už vlastně není co řešit, tak ono najednou je a vůbec to není cítit jako zbytečné prodlužování seriálu nebo jako byznys (jako ty slavné PLL).
9. Každý něco ztratí. Nikdo tu není vítězem. 
10. Věděli, kdy přestat. Seriál má čtyři série, skončil v tom nejlepším a já si upřímně myslím, že je to diamant mezi kamením


Přehled sérií:
1. série - 22 dílů
2. série - 22 dílů 
3. série - 22 dílů
4. série - 23 dílů


Trochu jsem se nechala unést, ale já doufám, že jsem někoho z vás oslovila, že jste se nechali přemluvit a ti, kteří seriál už znají, že se mnou souhlasí. 
(Já jsem po konci truchlila asi týden, takže tak.) 

Mějte se krásně a napište mi, zda vy jste se někdy stali obětí pomsty. 

:)

4 komentáře:

  1. Páni! Na seriál si mě opravdu navnadila! :3

    http://deathless-ginger-wight.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem hrozně ráda! Schválně mi dej vědět, jestli ses opravdu začala dívat a jak se ti líbí! :)

      Vymazat
  2. Hrozně moc děkuju za tip! Něco podobnýho potřebuju, došla mi má zásoba seriálů a tohle vypadá ale sakra dobře :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to mnohem víc než sakra dobrý! :)) Budu ráda, když dáš vědět, jak se to zamlouvá tobě. ;)

      Vymazat

Děkuji za Váš čas. :)