Na léto se můžeme těšit všichni!

neděle 7. června 2015
Ahoj, zdravím u nedělního článku!

Abych řekla pravdu, vůbec bych tu neměla být, protože ve čtvrtek mě čeká zkouška z anatomie a já to vidím dost bledě. Už jsem ale doma skoro dva týdny, jen se šprtám a tak nějak jsem si zavedla rutinu, díky které mě napadl dnešní článek.   

Žije se mi teď prostě dobře. Snažím se tak nějak připravit moje tělo - zvenku i zevnitř - na léto a na všechno, co s létem přijde. Tento článek není vyloženě popisem mojí "letní rutiny", spíš bych chtěla vyzdvihnout skvělé vedlejší účinky, které by na některé lidi mohla mít. 

Chtěla bych totiž oslovit ty dívky a mladé ženy, které se na léto vůbec netěší. Představa sebe samých v plavkách je děsí, všechno to teplo a zpocené oblečení je znechucuje a zkráceně léto je jejich skrytým strachem převlečeným v sukni...a to doslova. 
Budu se snažit, aby to neznělo jako trapné klišé, nebo věty z reklamních letáčků, ale je to prostě něco, co si myslím, že může pomoci. 

Nejdříve bych chtěla zmínit jen prostý fakt. Nejsem takový sluníčkový nadšenec, který by tvrdil, že krásný je každý, od hlavy až k patě. Věřím, že vzhled a povaha jsou dvě odlišné věci, které se mohou jevit jako dvě odlišné věci. Řeknu to jednoduše, pro mě je krásné to, co je především zdravé (co se vzhledu týče). Nejsem pro vyhublé modelky, ale ani se mi nelíbí nový trend modelek s nadváhou. 
Naprosto ale chápu obavy normálních holek, co mají pár kilo navíc od plochého břicha, lehce rosolovitá stehna a celulitidu na zadku. Všichni bychom se shodli na tom, že nejsou tlusté, pravděpodobně bychom i řekli, že jsou velmi krásné. Přesto jsem si jistá, že pro mnohé z nich jsou plavky peklem na zemi. Něco jiného je totiž chodit se vztyčenou hlavou v perfektním outfitu a něco jiného je obléknout si plavky bez sebemenšího studu. 

Já jsem po většinu času na 95% naprosto spokojená sama se sebou. Je to věc, se kterou jsem se zaručeně nenarodila a člověk se to musí naučit. A pro vnitřní štěstí je to naprosto nezbytná a nutná záležitost. 
Tohle je ale článek pro ty, kteří ještě nevědí, jak se milovat, jak se mají smířit se svými proporcemi a které ale jsou na cestě za vyšším sebevědomím. 

A je to naprosto jednoduché. Péče. Vše se skrývá pod tímhle jednoduchým slovem, které s vaší psychikou může udělat zázraky. 
Pokud pomineme všechny věci, které se týkají fyzického stavu těla a snahu ho přetvořit (hubnutí, tloustnutí, fitness apod.), rozdělíme si dívky do dvou táborů. V Brně potkám za den spoustu lidí, spoustu štíhlých, spoustu obézních osobností, jejichž fyzický vzhled málokdy zanechá dojem jako skutečnost, jak dokáží své tělo nosit. Jsou dívky, které to vzdaly, možná drží diety, možná si jeden den nedají zákusek, ale po většinu času se drží ve své skořápce nešťastnosti. Potom potkávám holky, které mají na stehnech sice pár kilo navíc, ale na tváři úsměv, vlasy jim září a jsou často oblečené mnohem líp než já. 
Co z toho plyne? Péče. 



Jsme ženy. Pro mě samotnou je ženství velmi krásný, delikátní pojem, který já ve svém srdci blaženě opečovávám. A jednou z věcí, které pro mě ženství představuje, je vypadat a cítit se dobře.
Krása vychází zevnitř, to všichni víme. Někdy je ale ta cesta za vnitřním sebevědomím mnohem těžší, než jsme si představovali a v tu chvíli já vám radím, pečujte o sebe zvenčí. Problém to nevyřeší, ale natolik ho zmenší a zlepší, že ten bubák uvnitř už nebude mít tolik síly a naopak vy budete mít odvahu ho konečně porazit. 
A samozřejmě pečovat o sebe z důvodu zlepšení, ale ne maskování problému. To je dost podstatné. 

Nejdůležitější je dle mého pleť. Obzvlášť v létě. Divili byste se, jak moc muži milují ženskou pleť. Takové ty klasické řeči o oholených nohách apod...oukej...ale jeden z nejzvláštnějších komplimentů, který jsem od mužského protějšku obdržela, byl že mám vážně hladkou pleť. A bylo to zvláštní jenom proto, že mi to řekl kluk, protože pleť není zrovna nejchlapštější téma. Řekla bych, že pleť je vážně opomíjená věc, která ale může naprosto vyzdvihnout celkový dojem. 
Dejte si záležet. Pijte litry vody, používejte peelingy, krémujte se po každém osprchování a vytvořte si rutinu obzvlášť co se obličeje týče. Čistit, natírat krémem - denním a nočním. Skvělé bude, když si i pořídíte zvlášť oční krém. Když sem tam přidáte i lehký opalovací sprej, který tvoří opálení postupně, budete zářit až za humny. Pozor na sluníčko! Nevycházejte z domu bez SPF v kůži (obzvlášť na obličeji, krku, dekoltu a rukách + chraňte svá tetování vyšším faktorem proti vyblednutí). 
Celkově je to o postupném vylepšování kvality kůže, vůbec ne o maskování nedostatků. 

Starejte se o své nohy. Když vidím v šalině hubenou krásnou holku s naprosto nechutnými chodidly, tak si říkám "holka, to plochý břicho to nezachrání". 
Vlasy. Pokud nepoužíváte masky na vlasy, je nejlepší čas s nimi začít. A bude se vám hodit i kokosový olej. Kokosový olej se vám bude totiž hodit úplně na všechno - na pleť, nehty, i vlasy. 
Nehty. Pokud jste jako já, je to nejneoblíbenější část z vaší beauty rutiny, já naprosto nesnáším péči o nehty, přitom mi přijde, že nejvíc času musím strávit s nimi. Mám tu ale tip pro všechny lenošky, pokud máte dobře upravené nehty, stačí vám lak průhledný nebo v nějaké tělové neutrální barvě (u které ani nejde pořádně poznat, že se slupuje! :P). 

A jako úplně poslední přichází makeup. Ženy si totiž často pletou dojmy s pojmy a pod péčí si představují právě jen líčení. Tam to ale končí, ne začíná. Já osobně makeup miluji, mění se to spíš v můj koníček než denní zvyk a naprosto respektuji holky, které se malují méně nebo vůbec. I tady ale platí, že vždy se můžeš něco naučit a něco vylepšit. Kdybych mohla tak odlíčim cca půlku holek na škole, protože to prostě očividně neumí a mohly by to málo dělat mnohem lépe a efektivněji. 

Chci tím vším prostě jenom říct tohle...pokud vás trápí, že máte na nohách celulitidu, pokud se bojíte ukázat břicho s malým nebo větším špíčkem a váš zadek není úplně tím nejkulatějším prototypem, možná a já věřím, že určitě vás potěší fakt, že máte hedvábně hladkou pleť, kvalitní zdravé vlasy, upravené nehty a umíte se nalíčit lépe než půlka vašich vrstevnic. 

Dělejte to pro vás, mějte radost sami ze sebe, tohle je teprve začátek. Jednou přijde den, kdy se budete dívat do zrcadla a budete se milovat i se všemi nedostatky, které máte. 



Protože jednoho dne zjistíte, že na tomhle všem vlastně vůbec nezáleží. 


Mějte se krásně a pečujte o sebe. 

:)

25 komentářů:

  1. Já nechodím na koupaliště. Jen dopoledne do veřejného bazénu, kde jsou jen děti a důchodci a ty jsou mi ukradení. :D A pak oblékám plavky na zahradě a komu se to nelíbí, tak nemá čučet přes plot! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak teď si nejsem jistá, jestli ti je tedy jedno, kdo si co myslí a nebo se raději schováváš na zahradě. Každopádně mělo by ti to být jedno vždy a všude! :) Nemusíš se přece líbit každému, vždyť ani tobě se nelíbí každý. :)

      Vymazat
  2. Já nemám ráda koupaliště kvůli tomu, že: Nevím, co tam dělat, je tam horko, je tam chlorovaná voda, když už vlezu do vody, je tam nuda, protože sotva umím plavat. Mám ráda šaty, nyní i šortky, které jsem si po čtyřech letech koukání do zrcadla koupila, ale stejně mám stále raději podzim a zimu. Nebojím se odhalení, jen mám ráda pocit, kdy se nepotím a když je mi horko, stále mohu nějakou vrstvu sundat. Ale jinak pěkný článek! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím říct, že s většinou vlastně i souhlasím. Já osobně nemám ráda veřejná koupaliště, protože obecně nemám ráda davy lidí, o to víc asi nemám ráda polonahé davy lidí. :D Na bazény jsem taky už nějak zanevřela, ne že bych se do nich nešla vykoupat..to vůbec...s lety mě to ale více znechucuje. :D
      Přesto se přiznávám, že horka miluju, zbožňuju se rozplácnout na zahradě a roztejkat se pod sluníčkem. :D
      Dost mě zaujalo, že skoro neumíš plavat, je to způsobené nějakou fobií?

      Vymazat
  3. Souhlasím s tebou! :-) Je pravda, že se svými osmdesáti kily ani plavky raději nevlastním, nicméně na léto se těším. Rozhodně mě víc vytáčí ty slečny, co mají 55 kilo (moje vysněná váha) a chtějí hubnout. O.o

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víš co, Vlasto? Vyzývám tě ke koupi plavek! :) Mně osobně se hrozně líbí plavky z Bonprixu a řekla bych, že tam mají i moc pěkné jednodílné. ;) Přeci se nebudeš pařit celé léto v kraťasech! :) Počkej, jak ti bude krásně, až chytneš na bříšku nějaký ten bronz a dokonce zjistíš, že ti to opticky nějaká ta kila ubralo.
      S takovými slečnami si přece nemusíš lámat hlavu, raději koukat na sebe, nežli na ostatní. :) A pokud 55 kg je tvoje vysněná váha (pokud je to tedy reálné, nevím, kolik měříš a 25 kg je velký skok) nemusí být přeci jenom vysněná! :) Věř mi, hubnutí samo o sobě není tak složité, jak se na první pohled zdá. :)

      Vymazat
  4. Naprosto krásný článek! :)
    http://anyworld0036.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Super článek, i když já jsem se svou postavou spokojená a nebojím se plavek přesto mi tento článek něco zanechal..:) Super (y)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě potěšilo víc, než bys asi čekala. :) Vážím si, že si v článku našla i něco pro sebe, i když se tě to vlastně tolik netýká. :)

      Vymazat
  6. Tohle je opravdu skvělý článek a bylo by krásné, kdyby se jím hodně lidí řídilo. Ono se často stává, že když má holka nějaké to kilo navíc, tak má pocit, že je vše zbytečné a tak se o sebe přestane starat, protože "ona je ta tlustá a už jí nic nepomůže". Takže jí je jedno, jak vypadají její vlasy, zuby, nehty, protože proč to mít krásné "když je stejně tlustá".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel musím souhlasit. Je to viditelné hlavně na starší generaci, kdy to ženy vzdávají úplně. :/
      Moc ti děkuji.

      Vymazat
  7. Tohle je super článek, který je stvořený pro mě. Já se léta obávám, jak říkáš ty, koupání beru spíš jako utrpení a celkově jsem radši zahalená. I když jsou takové vedra, tak si ani za boha do školy nevezmu kraťasy.. Několikrát si říkám, když vidím nějakou silnější holka, která má kraťasy, že já bych je mohla mít taky, ale odvaha na to není..

    Life by Peggie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víš co ti poradím, Peggie? Nemusíš si kraťasy brát hned do školy, zkus si je vzít třeba na nákup, na procházku do města. Potkáš míň známých lidí než ve škole, takže to pro tebe nebude takové trauma, ale zároveň dost lidí na to, aby sis uvědomila, že to není žádná katastrofa a že si přežila. :)
      Nakonec jsou to přeci jenom kraťasy! :)

      Vymazat
  8. Toto je skvelý článok! Páči sa mi, že aj keď píšeš motivačné články, nepôsobí to ako nejaká upravená kópia z netu, ktorá už bola 100x povedaná.
    Ja som so svojou postavou nejak zmierená, ale nenapadlo ma, že nedostatky môžu byť vyvážené zdravými vlasmi, pleťou... Skôr starostlivosť považujem za samozrejmosť, ale nerozmýšľala som nad tým ako nad nejakým plusom navyše, takže mi to znova trochu zmenilo pohľad na vec. :)) teraz už len nájsť niekoho, kto nie je lenivý a pôjde sa so mnou kúpať, lebo to je vždy problém a nakoniec som pri vode tak 3x za celé leto. :D Inak vlastne viac ako nejaká postava ma štve to, že pri vode si musím vypnúť vlasy aj keď drdol v obľube vôbec nemám. :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ti děkuji, toho si opravdu cením! :)
      Já jsem si to také uvědomila spíš náhodou a tak nějak zpětně. :)
      Tyhle naše holčičí problémy, to je děs. :D Nech si je rozpuštěné, pokud můžeš...to teprve potom budeš vypadat jak Arielka. :)

      Vymazat
  9. Super článek.
    Stažím se starat o pleť, ale s krémy s uv faktorem mám problém - nepoužívám je. Sice si ho koupím, ale raději se napatlám indulonou/niveou/kokosovým olejem, než abych sáhla po uv krému. Po slunění na sebe dám trochu pantenolu a jsem spokojená. (jestli je spokojená i moje kerka, to je otázka).
    Na koupák normálně chodím. Dlabu na to, že mám trochu celulitidy na stehnech a trochu větší bříško bříško. Nebudu přeci kvůli tomu celé léto zavřená doma a pařit se v džínech.

    Vlasta - Mám 158 cm a váhu 53kg. Taky bych chtěla zhubnout,ale jen třeba kilo. Zbavit se toho povoleného svalstva na bříšku. A i když to vypadá, že jsem vyžle, tak ten tukový polštář na břichu je. Je to tím, že taky seřeru všechno. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! No, krémy bez UV filtrů se na pleti podepíšou asi až po nějaké té dekádě, kdy si ženy začnou kupovat anti-age krémy, aby zachránily to, co podcenily. :D A jinak máš super přístup! :)

      Vymazat
  10. P.S. Když si každý večer namasírujete pořádně nohy/zadek - celulitida se dost zmenší. :3

    OdpovědětVymazat
  11. Jo, taky se stydím vlézt do plavek, ale jsem moc líná něco dělat se svou postavou. Docela se za to stydím, že jsem taková, a měla bych se změnit.
    Tento článek se mi vážně líbí :) Zaměřuji se na péči o vlasy, nehty a pleť, make-up nepoužívám vůbec. Nehty mám od přírody silné a hezké, takže ani nepoužívám lak, pleť jen krémuji a občas dám i masku. Vlasy, to je pro mě oříšek, stále jsem nenašla takovou kosmetiku, po které bych s nimi mohla vyjít ven a nebála bych se, že po prvním zafoukání ze mě bude čarodějnice :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já si myslím, že je super, že jsi schopná takovéhle upřímné sebereflexe. :) Na lenost existuje jen jedno pravidlo - buď a nebo. Buď začnu něco dělat, jíst zdravěji, víc se hýbat a pravděpodobně budu spokojenější nebo nebudu dělat nic, ale nemám nárok na stížnosti, protože to je jen a pouze moje svobodná volba.
      Kdyby si měla perfektní všechno, byla by to přeci nuda! :) Nemysli si, že já mám vše do posledního detailu vychytané. Furt je co zlepšovat. :)

      Vymazat
  12. Moc hezky napsané! :) Líp bych to nenapsala :D :)
    Mám na to stejný názor.. :) Sice nejsem nejhubenější holka ale ty moje nedostatky mě prostě dělají takovou jaká jsem. :)

    OdpovědětVymazat
  13. Drahá Aneto, je to asi tak měsíc, co jsi napsala tenhle perfektní článek. Já jsem byla v červnu ještě v klidu, ale červenec a moje zrcadlo mě fakt zaskočili, a tak jsem si poplakala na svém blogu :https://terezaluzna.wordpress.com/2015/07/05/bolistka/
    Je to tak. Vím, že první krok je třeba se mít rád. Mám s tím problém, proto ti děkuji moc za sdílení inspirujícího citátu od Coco Chanel. Neznala jsem ho, teď se jím cítím obohacena. Ještě jednou díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teri, hrozně moc jsi mě potěšila! :) Vážně, nevíš jak moc si vážím každého člověka, kterého jsem se nějak dotkla. Článek si stoprocentně přečtu! Měla jsem dříve se sebeláskou docela problém, ne se sebevědomím, ale se sebeláskou. Paradoxně mi pomohla knížka...Miluj svůj život od Louise L. Hay, na youtube existuje i dokument, doporučuju všema deseti! :)

      Vymazat

Děkuji za Váš čas. :)