Jak si správně mýt vlasy

čtvrtek 13. srpna 2015

Po své delší blogerské pauze jsem se rozhodla napsat článek, který slibuji už delší dobu, splním tím nejenom přání některých mých čtenářek (zdravím, Markét!), ale budu si moci v hlavě odškrtnou položku ze seznamu "tohle už pravděpodobně nikdy neudělám". Vždyť to znáte sami, odkládáme věci, které nejsou vlastně vůbec těžké, až si z nich uděláme takové bubáky, že se k nim už nikdy nedostaneme...a že já mám tenhle seznam až příliš dlouhý! :D

Bez delších úvodů mám pro vás cca 9 kroků pro správně umytou hřívu. Jen bych chtěla podotknout, že si uvědomuji, že ne každý krok bude mít stejný efekt u každé(ho) z vás. Přeci jenom existuje spoustu typů vlasů a každé vlasy reagují trochu jinak. Každopádně většina z mých tipů jsou všeobecně známé rady, které ale málokdo dodržuje. No, podívejte se sami. 

1. Správné mytí vlasů začíná už před samotným mytím. Tohle je, milé dámy, procedura! :D Před každým mytím byste měli nejdříve sáhnout po hřebenu a pečlivě vlasy rozčesat, protože řešit ve sprše zacuchané uzly je pro mokré vlasy naprostý zabiják. Vlasy jsou mnohem křehčí, mají větší tendenci se lámat a vy byste za deset let mohli mít hlavu jako Křemílek. 
Tip: Ráda používám na rozčesávání Total Repair regenerační expres balzám od Gliss Kur - je ve formě spreje a vlasy jsou po něm mnohem poslušnější. + Toto je ideální čas pro vaší oblíbenou hloubkovou kúru, ať už sáhnete po olivovém nebo kokosovém oleji, neprohloupíte! 

2.  Poloha není přežitek. Divili byste se, ale záleží i na tom, v jaké poloze si vlasy myjete. Jste příznivkyní "nemám čas na sprchu, jen předkloním a vyrážím"? Nic proti tomu, ale bylo by lepší, kdyby jste si myly vlasy v záklonu. Při mytí vlasů v předklonu mají vlasy větší tendenci k cuchání, což nás vrací k bodu č. 1 a navíc se podvědomě soustředíte na délky a konce vlasů přičemž jde především o pokožku. 

3. Vylaďte teplotu. Tady to vezmu zkrátka - díky horké vodě se možná cítíte skvěle, ale vaše hlava vám za to nepoděkuje. (Nehledě na to, že je to jeden z faktorů při vzniku lupů!)

4. Každý vlašský ořech je jinak velký. Určitě znáte ty popisky "použijte množství vlašského oříšku", ale když máte vlasy do půli zad a byli byste jedním z top kandidátek na paruku pro Cher, těžko vám takový oříšek bude stačit. Dostatečné množství šamponu je často opomíjené!

5. Něžnost je síla. Zapomeňte na zběsilé drhnutí a především na vaše nehty! Pro pokožku hlavy je to akorát jako školní alarm - je jedno, že je falešný, děti stejně musí pryč ze školy...stejně tak jako maz, lupy apod. Používejte pouze bříška prstů. 

6. Jednou to nestačí. Berme v potaz hustotu vašich vlasů, ale přeci jenom pokud používáte správný šampon (což je kapitola sama o sobě), i tento bod je pro vás. První mytí šamponem slouží k hrubému odstranění nečistot, ovšem až to druhé otevírá váš vlas a myje ho zevnitř. Zajímalo vás někdy, proč šampon pění více až při druhém mytí? No, teď už to víte. 

7. Nezapomeňte nezapomenout. Kondicionér, balzám, péče...je to na vás, ale tenhle krok nepřeskakujte. Nejdříve z kadeří vymačkejte přebytečnou vodu a teprve potom naneste kondicionér. Ten potom nemá šanci jen tak stéct do odpadu, ale vykonat to, co má - uzavřít vaše vlasy. 

8. Výmluvy stranou. Že nemáte na nějaké masky čas? Že sprcha je jen pětiminutová záležitost? Věřte mi, každý kdo má pěkné zdravé vlasy se o ně náležitě stará. Ať už dělá zábaly před mytím nebo si dopřává jednou za čas masku, je to jedno, nakonec je to vidět. Osobně doporučuju cca dvakrát do měsíce (záleží, jak často si myjete vlasy) vyměnit kondicionér za více vyživující masku. 

9. Malé tajemství. Nemůžu vám dostatečně říct, jak je vlastně tento krok důležitý...mytí vlasů vždy skončete oplachováním studenou vodou! Nemusí být islandsky ledová, ale studená ano. Vlas to dokonale uzavře a vy potom nepracujete s otevřeným orgánem (lehká nadsázka). 

povrch vlasu v mikroskopu - vlas je tvořen šupinkami a teplá voda je otevírá
Tip navíc: Přestože máte svůj oblíbený šampon, vyměňte ho občas za jiný. Vlasy mají sklony si zvykat na to, co je jim pravidelně dáváno a dokonale se na to adaptují. Tím ale bohužel všechny vaše přípravky ztrácí na účinnosti, takže trochou experimentování to dáte zase do pořádku.  

P.S.: Říkáte, že si jdete umýt vlasy nebo umýt hlavu? :D


Mějte se krásně!

:)

8 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. DĚKUJI. :)
    Studená voda bolí.. opravdu to je porod a i myšlenky se mi zastavují, ale stojí to za to.
    Vlasy se pak i méně mastí a jsou celkově lepší.

    Nejlepší je, že se o vlásky starám a pak jim dám záhul v podobě barvy. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. NENÍ ZAČ :) Jak píšu, nemusíš dělat hned Ice Bucket Challenge, ale stačí mírně studená voda. :D Zkoušela si henu? Já si sice vlasy nebarvím, ale moje kadeřnice o ní mluvila.

      Vymazat
    2. Když vidím, kolik krásných mladých žen má pleše a málo vlasů z barvení a z trvalých místo nádherné kštice, je mi smutno.

      Vymazat
  3. Tvoje vlasy sú naozaj krásne, dúfam, že sa k takým niekedy dopracujem. Studená voda je v tomto počasím vykúpením, takže na horúci si v sprche ani nespomeniem :D Pekný článok... A väčšinou hovorím, že si idem umyť hlavu- bez toho aby som si to uvedomila :D :D
    Life-by-romi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát Ti děkuji! :) Co jsem koukala na tvůj blog, taky se pyšníš hustou hřívou! ;) A já taky věčně říkám "jdu si umýt hlavu". :D

      Vymazat
  4. Rozčesať si vlasy pred umytím fakt pomáha, dokonca občas keď sú moje vlasy po náročnom účese používam aj nejaký expresný kondicionér pred umytím. Dosť to pomáha, mokré vlasy sa potom češú jednoduchšie. Nikdy však nevynechávam kondicionér a olej ešte kým sú vlasy mokré, olej vlasy uhladzuje a tiež sú vďaka nemu rýchlejšie suché.
    Bianka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řekla bych, že to máme úplně stejně! Avšak já náročné účesy vůbec nenosím, jedině tak na plesy. :)

      Vymazat

Děkuji za Váš čas. :)