Time management pro lenochy - díl 1.

neděle 3. ledna 2016

Řekla bych, že většina neúspěchů a selhání ať už ve škole nebo v práci souvisí právě s nedostatkem schopností si správně a efektivně zorganizovat čas. Já určitě mezi takové lidi patřila a často se s tím stále potýkám. Určitě nejsem 100%-ní poctivka, nezvládám se věnovat všem důležitým aspektům života, jako je cvičení, nějaké lepší koníčky než je sledování seriálů apod. Každopádně jsem ušla veliký kus cesty, za který jsem se naučila spoustu věcí, které se dnes už snažím jen doladit do dokonalosti. 

Hned na začátku bych chtěla všechny uklidnit, že selhávat je přirozené, dokonalost neexistuje a i když bychom v jedné kategorii excelovali, v druhé zkrátka budeme pokulhávat - např. škola versus společenský život. Dle mého je nejvyšším cílem v organizaci času nebýt efektivní a úspěšný, ale být v rovnováze. 


Nejdůležitějším tahounem celé této tématiky je MOTIVACE. Pokud nemáte jasno, proč byste měli dané věci dělat, nemáte v podstatě šanci zapracovat na jejich zlepšení. Nechci se v tomto článku nějak výrazně vykecávat, raději bych vám dala nějaké praktické tipy, ale motivace je základním kamenem a bez ní nic nevybudujete. 

Na podzim jsem absolvovala seminář o time managementu a byly to skvěle strávené čtyři hodiny, nezalitovala jsem ani jednou, že jsem se zúčastnila a dalo mi toho spoustu. Některé triky, které vám v této sérii budu popisovat, jsem pochytila právě tam. 

Chápu, že ne každému se hned chce do vypisování dlouhodobých cílů a ne každý si chce vypočítávat hodiny, které mu ve dni zbývají - tam sice všechny semináře a všechny motivační řeči začínají, ale já bych vám dnes ráda ukázala malé tríčky, díky kterým budete moci změny vidět hned. 


1. Pořiďte si DIÁŘ.
Doporučuji týdenní a dostatečně velký (A5 formát je ideálka), který bude mít odtrhávací rohy a stužku, která slouží jako záložka. Diář bude vaším top pomocníkem, který zvládne skloubit jak rodinné, tak studijní záležitosti. 
Teď bych vás chtěla varovat, že vlastnit diář neznamená, že víte, jak ho správně používat. Z vlastních zkušeností a omylů jsem pochopila, že diář může být naprosto zbytečná věc, i když ho máme zaplněný od okraje po okraj. 
Zásadním pravidlem je zapisovat pouze události. Svátky, narozeniny, důležité testy, zkoušení, velké zkoušky, změny v rozvrhu, zápisy na zkoušku a události týkající se společenského nebo zájmového života - takže různé plesy, domluvená setkání v hospodě i třeba rande! 
Diář by ale nikdy neměl obsahovat seznamy činností, které ten den chcete udělat, neměli by tam být napsané nákupy, miliony zbytečných malůvek apod. 


2. Diář nestačí, musí to mít SYSTÉM
Jedna z podstatných věcí, na které jsem právě přišla až po několik letech využívání diářů, je udržovat v diáři pořádek a jednoduchý systém, který bude pro vás snadno zapamatovatelný a lehce dodržitelný. 
Co to v podstatě znamená...jsou to barvy. Já dávám ruku do ohně za čtyřdílnou sadu zvýrazňovačů od Koh-i-nooru. Jsou to úzké fixky, které se pěkně drží, mají skvěle střižený hrot, který perfektně obtáhne přesně jeden řádek a čtyři barvy vám ve skoro všech případech bohatě stačí. 
Pro lepší představivost vám rovnou řeknu, jaký systém používám já, potom je to samozřejmě na vás, která barva se vám lépe hodí k takové a makové situaci. 


Růžová - narozeniny, svátky 
Zelená - důležité testy, zkoušení, prezentace
Žlutá - společenské akce (kino, hospody,...), semináře nesouvisející se školou apod. 
Oranžová - jakékoliv důležité události, které nespadají do výše uvedených kategorií (zápisy na zkoušky, kosmetika, apod.)


3. Pište si PŘESNÝ ČAS
Dám vám příklad, který bude pro spoustu lidí nepochopitelný, ale mnozí z vás se v něm určitě najde. Mamka vám dneska připomene, že jste na 21. března v 9:30 objednáni k zubaři. Vy máte přeci diář, tak si zodpovědně napíšete na 21. březen velkými písmeny ZUBAŘ, hodíte to do nějaké kolonky, která je zkrátka dopoledne, protože teď přeci záleží jen na dni. No a je tu pondělí 21. března, vy otáčíte list v diáři a sakra, dnes mám jít k zubaři - ale kdy? To jsem si sem nezapsala...Voláte mamce, ta vám řekne, že už navštívenku vyhodila, protože si myslela, že jste si to zapsali, takže vám nezbývá nic jiného než trapně volat přímo panu zubaři, který vám podrážděně řekne čas, protože jste tam dávno měli být. 
Skoro to vypadá jako fantasy pohádka, ale mně se to během středoškolských let stalo několikrát (nejenom ohledně doktorů). :D
Takže zapisujte si všechno a především přesný čas a pokud máte důležitou událost v pondělí, udělejte si šipku s vykřičníkem už do předešlé neděle. 


4. NE VŠE je podstatné
Ne aby se z vašeho diáře staly omalovánky! Vaše čtyři barvy slouží pouze k zaznamenávání opravdu důležitých věcí, při kterých by bylo zle, kdybyste na ně zapomněli. Nedůležité věci mohou být nevyznačené, mohou být menším písmem, mohou mít jiné umístění na stránce než ostatní věci apod. 


5. ZOSOBNĚTE si plánování 
Organizace vašeho času by pro vás měla být i jakási forma zábavy. Váš diář nemusí být pouze nudný černý pomocník v krizi, ale kniha, ke které se rádi vracíte. Co vám ale doporučuji - jen obal a první prázdné strany jsou vhodné k vašemu kreativnímu řádění. Je to jakási vaše vizitka, pokud někdo jiný otevře váš diář, první, co uvidí jsou vaše nálepky, kresby nebo citáty. 
Vnitřek diáře by měl být ale přehledný a jednoduchý, pokud nemůžete udržet svou kreativitu na uzdě, dělejte si malé kresbičky vedle vašich podstatných událostí - takové, které danou akci vizuálně připomínají. 


BONUS PRO VYSOKOŠKOLÁKY: 
Vysoká škola se už nepočítá na dny a měsíce, ale jenom na týdny. Data jsou tu až druhořadá a zadání testů probíhá ve formě "testy budeme psát ve 4. 8. a 12. týdnu". V tom se člověk velmi snadno ztratí a kolikrát ani sám docent neví, jaký týden je, proto je skvělé si čísla týdnů zapsat do diáře předem. 



Jak jste si sami všimli, první díl byl výhradně o diáři - udělala jsem to tak naschvál, protože si myslím, že v dnešní době už každý z nás prokrastinátorů ví, co by měl mít, co by měl v zásadě dělat, ale je to právě buď nedostatek motivace a nebo maličkosti, které člověk dělá špatně a nakonec je celý ten výsledek neefektivní. 
V druhém dílu se zaměřím na známé to-do listy a věřte mi, tam je těch skrytých maličkostí mnohem více. 

Budu se na vás těšit u dalšího článku. Zatím se můžeme pobavit o vašich zkušenostech s diářem a pokud máte i vy nějaké tajné rady, sem s nimi!

Mějte se krásně a organizovaně!

:)

20 komentářů:

  1. Tak tento článok je super. Ja mám tiež svoj diár a zatiaľ som celkom dobre na tom. Je pravda, že som ešte nič do neho nelepila :D Ale pomáha mi veľmi .,..
    Aďulik Sun

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Ti! :) Hlavní je, že plní svoji funkci, to se potom bez nálepky obejde!

      Vymazat
  2. Skvělý článek! Už se nemůžu dočkat dalšího dílu ze série :). Já si dělám diáře vlastní, na každý nový školní rok. Sice už jsem tedy v půlce, ale i tak využiju nějaké tvé rady :)

    lehcezapomenuta.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? To je super! Já bych na to asi neměla nervy a občas mě něco hrozně rozčiluje na té nedokonalosti vlastního vyrábění, alespoň u té mojí. :D A díky moc, snad bude k něčemu i další článek! :) Akorát se předem omlouvám, nevím, kdy se k němu dostanu.

      Vymazat
  3. Fakt dobrý článek! Můžu se zeptat, odkud ten černý na tento rok máš? :) stále nějaký hledám a většinou v papírnictví nebo v knihkupectví nacházím jen s obrázky pro děti :(

    Carli and Books

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, bohužel Ti to nepovím, protože jsem diář dostala pod stromeček. Každopádně nedávno jsem byla v levných knihách a měli tam celkem pěkné a za pár korun! :)

      Vymazat
    2. Jo a úplně obyčejné mají třeba v Albertu!

      Vymazat
  4. Skvělé zpestření při učení na zkoušku! :-) A super typy, děkuji, určitě některé využiji. Třeba ten nápad s těmi týdny, proč mě to nenapadlo dřív? Vyvarovala bych se otázek typu: "Cože, mi příští týden píšeme z fyziologie?" :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsem ulevila tvému stresu, Péťo! :) Díky moc! Snad se to v letňáku bude hodit. :D

      Vymazat
  5. Výběr nového diáře je pro mě něco jako rituál. Jsem i ochotna koupit diář od Paperblanks za 600,-. :D Ale letos mám Original od Albi - nějak se mi zachtělo po něčem veselejším - mám sloníky.
    A jinak - mám dva diáře. Jeden můj - moje věci, nákupy, moje návštěvy, úkoly, projekty, veteriny a lékaře.
    A pak pracovní - deathline, porady + zápisy, termíny odevzdání prací...
    Nejtěžší je, diář otevřít a začít zpracovávat to, co je v něm naplánováno. Strašně ráda si úkoly hážu na další den. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máš úúplně jiný systém než já. :) Já bych si úkoly do diáře nikdy nepsala, protože bych v tom měla potom hrozný zmatek. Vyhovuje ti mít dva diáře? Já v minulosti měla taky nějak podobně rozdělené funkce různých diářů, ale nakonec jsem stejně používala jen jeden.

      Vymazat
    2. Ten pracovní mám jen v práci na stole. Nikam ho netahám.
      Je to takový kříženec diáře a poznámkového bloku. Když přijde kolega, že chce zasedačku a najít nějaký spis, který je pod číslem xxxx, tak si to tam poznačím. Až to je vyřízené, úkol je škrtnut. Vlastně je to spíš úkolníček než diář.
      A ten domácí, můj osobní - jelikož nemám zkouškové a jiné akutnosti, vyplňuji si ho blbinkami typu - vykoupat psa, zaplatit auto, kolik jsem tankovala benzínu, kousky příběhů, které bych chtěla napsat... Takže je to taky takový diář nediář.

      Vymazat
  6. Článek super, ale nic co bych nevěděla..chci vííc;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tím líp! Alespoň si můžeš říct, jak báječně organizovaná jsi! :D Snad budu moci příště nabídnout víc, ale nezapomeň, tohle je pro lenochy! :D

      Vymazat
  7. Právě nedávno jsem si diář poprvé koupila, takže se mi tvůj zajímavý článek šiknul. :) I když jak já se znám, moc dlouho mi to barvičkování nevydrží... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trikem je mít zvýrazňovače stále u sebe nebo si vždy večer prohlédnout, co tam přibylo a dát tomu správnou barvu. Přeci jenom, pokud člověk diář opravdu používá, často se i do něj dívá. :) Ať to jde!

      Vymazat
  8. Já si na velké diáře moc nepotrpím, mám radši menší ať ho můžu nosit pořád u sebe. Barvičky jsou taky fajn, ale nikdy mě to nevydrží dlouho. Jsem zvědavá na další díl ;).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zvláštní, jak každý preferuje něco jiného. Ono asi také záleží, jaký život člověk vede. Neumím si představit, že nějací PR-manažeři by si mohli dovolit týdenní diář, ale že potřebují určitě denní. :)

      Vymazat
  9. Náhodou jsem narazila na tvůj blog (jsem ve stejném ročníku) a zní to fakt dobře, už jsem si tak zkusila nový diář zorganizovat, tak uvidím jak to vyjde :) Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Tak doufám, že ti to pomůže! :)

      P.S.: Hodně štěstí s fýzou a biochemií! ;)

      Vymazat

Děkuji za Váš čas. :)