Jak co nejvíce ušetřit

čtvrtek 22. června 2017

Doufám, že po shlédnutí úvodního obrázku se už usmíváte, protože mému talentu byste se alespoň trošku smát směli. :D Snažila jsem se oživit klasickou šablonu článků - fotka, text, fotka - a opepřit to trochou mého kreslícího umu.

Dneska vám totiž ukážu mojí tajnou metodu, jak si šulím penízky z toho mála, co zná každá studentská peněženka. Na gymplu jsem si podobným principem šetřila na první tetování a letos to je na první dovolenou s přítelem. 

Nechtěla jsem vám prozrazovat můj přesný rozpočet, takže jsem si vymyslela fiktivní Lenku, která očividně neumí ladit boty se šaty a i přesto je móda její velké hobby. Bohužel Lenka ale vůbec neumí šetřit, takže na kabelku za 2 000 Kč momentálně vůbec nemá peníze. Lenka studuje, rodiče jí posílají peníze na nájem, jídlo apod. a k tomu se snaží přivydělávat si na brigádě. 

Princip mého triku spočívá v přehledu a v základu v ničem jiném. Potřebujete vědět, kolik peněz na měsíc máte, za co a kolik měsíčně utrácíte a potom už "jen" udržovat přehled o tom, za co opravdu denně vyhazujete peníze. 

Teď přichází na řadu zjištění, že tenhle ultra jednoduchý princip vlastně není tak úplně jednoduchý a že to vyžaduje určitou oddanost. O to víc je ale výsledek příznivější, slibuju. 

  1. Vypište si všechny vaše příjmy za měsíc.
  2. Zamyslete se nad všemi věcmi, které stoprocentně každý měsíc kupujete (jídlo), za které potřebujete pravidelně platit (nájem, internet, paušál apod.) a utvořte si z nich kategorie výdajů. Patří sem jen věci, které k životu nutně potřebujete. Nepatří sem hospody, kina ani kavárničky.
  3. Ke každé kategorii napište realistickou částku peněz, kterou vás daná kategorie stojí. Nepište číslo, které odpovídá přítomnosti, ale číslo, které byste chtěli, které byste měli napsat, abyste vůbec něco ušetřili. Omezte to tedy na takové minimum, abyste nežili na chlebu a vodě, ale nebyly to denně džusíky za 70 kč.  
  4. Částka, která zbyde, je částka, ze které budete šetřit a ze které se budete zároveň bavit (všechny ty hospůdky, filmíčky a kafíčka). Čím míň zábavy, tím více peněz. Bohužel. :D
  5. Doporučuju si z té částky stanovit další kategorie, já jim říkám "život" a "ušetřit". Takhle víte, že nějakou tu zábavu si měsíčně dovolit můžete, ale musíte ji omezit. 



Teď jsem vám vysvětlila levou část obrázku, tu jednoduchou část. Teď se uvidí, jak moc ty peníze vážně potřebujete ušetřit. :D K tomu, abyste měli ten cílený a efektivní přehled, potřebujete přehled dodržovat a vaším úkolem tedy je, každý den psát všechny věci, za které jste utratili peníze. A tím myslím VŠECHNY. I třeba vytisknutí poznámek do školy za 3 Kč. Jedině tak budete mít přehled o všech vašich financích a jedině tak budete vědět přesnou částku, kolik jste dokázali nebo nedokázali ušetřit. 

Není důležité jenom věci vypisovat, ale opravdu si přehled udržovat, kontrolovat si, že danou kategorii jste už třeba úplně vyčerpali a že další kino si už nemůžete dovolit. Já to dělám tak, že každý týden si spočítám, jak na tom jsem. Odečtu celkovou částku, spočítám si, kolik peněz mi v daných kategoriích zbývá (J = jídlo, Ž = život, D = doprava) a udržuju si v hlavě nějakou vizi, podle které potom nakupuji a utrácím. 

Na konci měsíce si znovu vše zkontroluji a zbyde mi částka, kterou jsem ušetřila. :) Někdy jsou to úplně směšná čísla, někdy bych se hrdě poplácala po zádech. Tím chci říct, přestože je šetření tvrdá práce a stojí to spoustu obětí a oddanosti, nebuďte na sebe příliš tvrdí. Nemusíte jíst jenom rohlíky, abyste mohli potom chvíli žít za tvrdě vydřené peníze. 

Tahle metoda mi právě naopak dovolila mnohem víc utrácet a kupovat si hezké věci, které mi dělají radost a na které jsem jinak neměla, protože jsem třeba dělala šílený nákupy v Albertovi (miluji nakupování jídla). Člověk tak trochu paradoxně získá moc nad svými financemi, protože ví přesně, kam se ztrácí. Momentálně jedu čtvrtý měsíc a myslím si, že ani po dovolené s mým rozpočtováním nepřestanu, protože ten efekt tam prostě je. :)

Navíc nemyslete si, že bych byla tak dokonalá a přesně dodržela vše, ale když si potom "za odměnu" ten džus za 70 Kč koupím, protože na něho prostě mám chuť, vím, kde musím ubrat příště. 

Takže vás vyzývám, zkuste to! Když to nebudete dávat, nevadí, je X dalších tipů, které můžete zkusit a které třeba budou pro vás. A když zjistíte, že to fakt funguje, užívejte! :) Tak i tak, dejte mi vědět a popřípadě se mi svěřte s vašimi triky!

Mějte se krásně a šetřte!

:)

7 komentářů:

  1. Co jsou to ušetřené peníze? :/ Cokoliv ušetřím, tak se něco podělá.
    Auto, mobil, pes potřebuje na vet, ...a já nutně potřebuji ty boty do práce.
    A pak taky ty čučovinky, co "potřebuji", jako jsou korálky a jiné, ze kterých dělám šperky a pak posílám o dům dál. :D No dobře, ty zase tak moc nepotřebuji.

    Ale to utrácení za jídlo - Celá já. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajejej, koukám, že tady někdo rozhazuje! :D I když ty neplánovaný věci jsou dost nepříjemný, štěstí, že auto nemusím řešit! Ale to jídlooo! :D

      Vymazat
  2. Dovolím si udělat reklamu na jeden software, za který jsem neváhala zaplatit licenci a nikdy nelitovala. Je na tvorbu rozpočtu a udržování přehledu o něm, synchronizace mezi PC, tabletem a mobilem funguje perfektně. Pomůže nejen se stanovením a udržováním rozpočtu, ale i vychovává podle čtyř principů, které zadarmo učí na webu i pomocí webinářů. "Jedu" na něm už třetí rok, moje finance jsou na tom mnohem lépe a zbavilo mě to stresu ohledně peněz. Je to lehce návykové... Pro studenty je zdarma! Více na: www.ynab.com
    Petra Bílková

    OdpovědětVymazat
  3. Taky se snažím co nejvíce šetřit, ale zároveň bych se v něčem nerada omezovala. Zjistila jsem, že dost dobré je využívat slevové kupony. Věci, které bych si jinak tak či tak koupila mám totiž díky nim klidně o deset procent levnější a to je pro mě super úspora.

    OdpovědětVymazat
  4. No, my se u nás doma teď také snažíme šetřit jak jen to jde. Nejhorší je, že se nám nedávno narodil náš malý, takže díky tomu je náš rodinný rozpočet ještě o něco vytíženější. Dá se to ale zvládnout. I na některých potřebách pro mimčo se dá totiž ušetřit. Jednou z takových věcí jsou například pleny. Já ze začátku kupovala jednorázové, ale nedávno jsem přešla na látkové pleny právě z toho důvodu, že jsou finančně výhodnější. Navíc jsou podle mě i o něco praktičtější. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš čas. :)