Oblíbený seriál - díl 2.

neděle 14. září 2014
PRETTY LITTLE LIARS



V druhém dílu seriálových oblíbenců bych vás ráda seznámila s mou další slabostí...seriálem Pretty Little Liars. Mnozí z vás už o něm určitě slyšeli nebo ho dokonce sledujete, ale jsou tu stále někteří, kdo tlaku ostatních odolávají nebo to po prvních pár dílech vzdali. Well, pojďme to změnit! 


Pretty Little Liars je přibližně pětačtyřicet minut dlouhý seriál na americkém kanále ABC Family, který má v dnešní době už miliony fanoušků. Seriál je založený na sérii knih od autorky Sary Shepard a na jejím televizním zpracování pracuje Marlene King. V roce 2010 byl uveden pilotním dílem a od té doby už posbíral několik cen a nominací a slaví obrovský úspěch. Na IMDb má dokonce hodnocení celých 8,0. 

Již několikrát jsem slyšela, že se na to lidé začali koukat, ale ani po prvních pár dílech je to nechytlo. A to je přesně ono, protože až po prvních pár dílech vás to chytne...a už nepustí. Reálně si myslím, že přibližně od čtvrtého dílu budete připoutáni k tomuto napínavému dobrodružství. 



Už podle názvu se dá vydedukovat, že seriál má něco do činění s lhaním, řekla bych, že je velmi pěkným příkladem rčení "Lež má krátké nohy.", protože hlavní pointa se točí kolem skrytých tajemství. A těch je v malém městě Rosewood plno. 


Poznáte se s partou čtyř milých holek, které i přes všechny rozdílnosti, jsou skvělé kamarádky (nebo si to alespoň myslí) a jejich "královnou" Alison. Právě ona jejich skupinu dala dohromady a pronáší motta, že právě tajemství je udrží pohromadě. Jednu noc, kdy si děvčata užívala, v našem počeštělém výraze, něco jako pyžamový večírek, Alison zmizela...a celý rok byla nezvěstná. Za tu dobu se dívky skoro nebavily, ale co je přitáhlo nazpět k sobě? Bylo to nalezení těla Alison nebo záhadné smsky od osoby, která si říká A.? Je nalezené tělo opravdu Alison a není to náhodou ona, kdo jim píše vyděračské smsky, že vyzradí všechny jejich tajemství? Tajemství, která by otočila životy všech čtyřech zbývajících úplně naruby. 

Jenže Aria, Hanna, Spencer ani Emily se nenechávají utlačovat a už po prvních pár výhružných zprávách se otáčejí do protiútoku a snaží se zjistit, kdo je ta A., co jim ničí život. 

zleva - Ashley Benson = Hanna, Shay Mitchell = Emily, Lucy Hale = Aria, Troian Bellisario = Spencer a Sasha Pieters = Alison
Nečekejte nějaký vymazlený seriálek, přestože se tvůrci snažili přiklonit k představě Zoufalých manželek pro mladé. Tento seriál se řadí do kategorií jako drama, mysteriózní a thriller. Mrtvá těla jsou tam celkem častá, občas dojde i na hororové prvky a řeknu vám, když jsem to sledovala v noci, bála jsem se potom chodit na záchod. :D 


Romantické duše ale zoufat nemusejí, furt je to seriál o středoškolačkách, které si zažívají zcela normální každodenní problémy. Rozvod rodičů, problémy se sourozenci, tlak rodičů na to být nejlepším a dokonce i problémy se sexualitou. 
A jako bonus spousta pěkných chlapů!


zleva - Keegan Allen, Ian Harding, Drew Van Acker a Tyler Blackburn
Těžko říct, co je přesně ta věc, co mě tolik váže k Pretty Little Liars. Stoprocentně jedním z důvodů je to napětí, čímž je seriál totálně napěchovaný. Stále jste na vážkách a jakmile se vyřeší jeden problém, objeví se druhý. Nikdy nevíte, jak na tom jste s určitou postavou, jestli se jí dá věřit nebo ne. A určitě si nikdy nemůžete být jistí tím, kdo je A. V podstatě ta nejistota je hlavní důvod, co vás u sledování drží. 

Další věcí ale je i to, že je seriál tolik vztažný i k našemu životu. Když opomenu až směšně fashionable outfity holek a fakt, že v podstatě všechny jsou nějak zvláštně bohatý, určitě uvidíte podobnost sami se sebou a určitě se uvidíte alespoň v jedné z nich. Jsou totiž naprosto rozdílné, od stylu oblékání po jejich povahy. Hanna je nejvtipnější, Spencer je nejchytřejší, a tak dále a tak dále. A mně osobně se hrozně líbí jejich přátelství. Nejenom že se hrozně vyvinulo a od původních epizod o 100% vylepšilo, ale právě jejich vztah je udržuje nad vodou. Což se dá ve spoustě podob přenést na naše životy. 

Myslím si, že to je právě to, co fanoušky tolik baví. Fakt, že všechno to drama a nebezpečí se děje normálním lidem. 



Propojenost fanoušků je dalším skvělým bonusem. Na internetu se to hemží teoriemi, spekulacemi a sledující si už nemohou navymýšlet, kdo by A. mohl být. 

Mám jen jedno mínus. Seriál se už hrozně dlouho vleče, právě teď ukončili pátou sérii, ale plánují se další dvě. Myslím si, že tam autoři udělali chybu, ale i tak se pravděpodobně nevydržím nedívat. :)



Přehled sérií:

  1. série - 22 dílů
  2. série - 25 dílů
  3. série - 24 dílů
  4. série - 24 dílů
  5. série - 12 dílů (a další možné?)
  6. série se plánuje
  7. série se plánuje
Pozn.: Všechny fotografie mám z jiných zdrojů, stačí kliknout na obrázek. 

Mějte se krásně a začněte sledovat PLL, ať můžeme spolu rozebírat, kdo je A!

:)

10 komentářů:

  1. Jeden z mých nej seriálů, sleduju ho pravidelně, ale poslední dobou je to čím dál víc zamotané a trochu nedomylšené, zdá se mi :) No, další dvě série snad budou lepší, i když se mi to zdá už trochu moc zdlohavé
    www.fantasy-maniak.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako musím s tebou souhlasit, že někdy je to prostě všechno "až moc". A kolikrát jsem už nadávala, že to snad nemyslej vážně..další otázky bez odpovědí. Buďme ale upřímné, necháme si ujít odkrytí A? :D Já ne.

      Vymazat
  2. O seriálu mluví už všichni, takže se budu asi muset podívat:D

    PS: Doufám, že tě neurazí, že jsem tě nominovala na memory TAG, budu ráda, když se podíváš:))

    http://purplepineap.blogspot.cz/2014/09/tag-04-memory-of-year-2014.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Á tak ty jedna z těch, co zatím odolali! No doufám, že ode dneška už ne nadlouho! :D
      Na TAG se podívám a když se mi bude líbit, napíšu ho. :) A díky.

      Vymazat
  3. taky tenhle seriál miluji, i když netuším vlastně proč :D možná kvůli tomu tajemnu,
    prostě od prvního dílu jsem zvědavá, kdo je vlastně A a co tají Alison :D
    teprv jsem u druhého dílu 5.serié, tak jsem zvědavá, jak to všechno dopadne
    a zároven se mi zdá ještě lepší než předchozí, protože v nich hraje Alison :)
    a nejvíc se mi tam líbí asi Toby <3 Se Spencer tvoří úplně dokonalý pár! :)
    zatímco z Ezry nejsem úplně na větvi, nějak není můj typ :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyjo tak zrovna Alison mi neskutečně leze na nervy :D ale docela tu spoilerujem. Každopádně máš pravdu, Toby je mnohem lepší než Ezra :D Nevim, co s nim všichni maj. Toby a Spencer jsou prostě takovej hrozně vyspělej, stálej pár.

      Vymazat
  4. Pretty Little Liars sleduju od samého začátku:) Mám ráda i ty knížky, i když v tomto případě se mi líbí seriál o něco víc než knižní podání, jen jak jsi psala v článku, už se to hrozně vleče. Řekla bych, že do nějaké 3. série to bylo dobré, ale teď se to spíš čím dál víc zamotává, aby ten seriál víc a víc natáhly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Seš možná první člověk, od koho slyšim, že vážně četl knížky. Já jsem se na to taky chystala, ale nějak si to tim ted nechci "pokazit", jestli chápeš. :) A souhlasim, do tý třetí série to byla fakt pecka, teď už je to setrvačnost.

      Vymazat
  5. Odpovědi
    1. Miško, našla jsem dva odkazy, který by se ti mohly hodit. :)
      http://www.zkouknito.cz/hledej?string=pretty%20little%20liars
      http://www.sledujuserialy.cz/pretty-little-liars/01x01-pilot#video

      Vymazat

Děkuji za Váš čas. :)