11 rozdílů mezi dívkou a ženou

čtvrtek 12. února 2015

Rozhodla jsem se přeložit vám článek THE 11 DIFFERENCES BETWEEN DATING A GIRL VS A WOMAN. Je z úžasného blogu Just My Type, kde se autorka zaměřuje na vztahy, lásku samotnou, osobní rozvoj apod. 
Proč to ale dělám. Jsem si vědomá toho, že v blogerské sféře se vyskytují především mladé holky a tím myslím slečny kolem patnácti let. Upřímně já bych byla velmi vděčná, kdyby mi už tehdy někdo takový článek ukázal. 
Přechod z dívky v ženu se uskutečňuje velmi pomalu, ale každá událost hraje roli. Dozrávání v dospělou sebevědomou ženu ovlivňuje nejenom výchova, ale i všechno ostatní. Jaké přátele chceme mít kolem sebe, jaké vzory si pro sebe vybereme a především smíření se se skutečností, že ten vývoj, přechod stále trvá. Myslet si v patnácti, že dokonale ovládáme teorie života a víme přesně, jaký smysl mu chceme dát a jsme si naprosto jistí, kdo jsme a co chceme je jen o něco více naivnější myslet si to v mých devatenácti letech. 
Přesto se již dnes považuji za ženu a myslím, že kdyby každá patnáctiletá dívka v sobě pěstovala tuhle vizi vývoje, nesetkávali bychom se s polonahými slečnami v klubech...a podobně. 


Nedávno jsem napsala článek 11 rozdílů mezi chozením s klukem a mužem a pokud byste u něho vyměnili pohlaví, pravděpodobně by byl článek stále pravdivý. Nicméně nemůžeme popírat zásadní rozdíly mezi muži a ženami - od socializace až po chemické a hormonální rozdíly. Navíc jsem si myslela, že by bylo vhodné pokračovat v tomto tématu a napsat článek i o ženách/dívkách. Stále by ale mnoho bodů platilo, kdybyste jen vyměnili pohlaví. 

Chlapec je přitahován k dívkám. Muž je přitahován k ženám. Abyste rozuměli, tohle nemá nic do činění se skutečným věkem té osoby. Mluvím o vyspělosti, určité životní vizi a fázi života, kde se člověk nachází. Vlastně...někteří lidé nehledě na svůj věk nikdy nedospějí. Na druhou stranu to neznamená, že se žena občas nemůže chovat dětinsky a naopak. Tento příspěvek se vztahuje ke zralosti člověka a mnoho bodů by platilo, kdybyste vyměnili pohlaví. 

Pokud jsi chlapec, můžeš očekávat, že budeš přitahovat jenom dívky. Pokud jsi ale muž (nezávislý, znáš svoje hodnoty, morálka ti není cizí, jsi ohleduplný a schopný vést diskuzi a tvoje nejistoty nedominují tvým přesvědčením), měl by si navazovat vztahy s ženami. Zda si ale stále nevíš rady, jaký je mezi nimi rozdíl, zde jsou body, které by ti měly pomoci. 

1. Dívka se stále umí vztekat. Když je nespokojená, rozrušená nebo naštvaná, začne se chovat jako malé dítě, kterému rodiče něco zakázali. Často to zahrnuje ječení, našpulené rty, "tichou domácnost", pasivní agresivitu a/nebo tresty. Zatímco žena už zdokonalila svoji schopnost reagování na situaci a to i přes její emoce rozhořčení a nespokojenosti. Staví se k situaci jako dospělý člověk a dokáže jasně říci, co přesně jí vadí. 

2. Dívka vidí samu sebe jako princeznu a pevně věří, že by ji tak měli brát i ostatní. Cítí se oprávněná k pocitům, že jí furt někdo něco dluží a proto očekává víc, než co zvládá ocenit. Žena má své zásady a standardy (čeho se sama drží) ne očekávání (co chce od ostatních). 

3. Dívka využívá svoji fyzickou krásu a podle ní se také oceňuje. Může být tak navyklá na to, že je hodnocena pro svůj vzhled a přitažlivost, že to sama potom používá jako primární prostředek k dosáhnutí toho, co v životě chce. Žena ale ví, že její opravdová hodnota leží daleko od jejího vnějšího vzezření. Žena si zakládá na své inteligenci, vnitřní síle, charakternosti, hodnotách, co přináší světu a lidem a v zásadě její lidskosti. 

4. Dívka se na muže spoléhá jako na svou finanční podporu, zatímco žena chce být finančně soběstačná. Žena se spoléhá pouze na sebe. A pokud nastane situace, kdy je ve vztahu s mužem, který vydělává více než ona a který je tím hlavním chlebodárcem, bere to jako bonus, ne jako nutnost. 

5. Dívka vidí svět z pohledu nouze a nedostatku. Má potřebu soutěžit a je ochotná zničit jiného ve prospěch svůj vlastní. Žena pomáhá jiným ženám. Ví, že na ní se vždy dostane, a rozhodla si zvolit moudřejší cestu (cestu menšího odporu) k získání toho, co požaduje.  

6. Dívku nelze obtěžovat s ničím, co jen vzdáleně souvisí s domácími pracemi a je hrdá na skutečnost, že neumí vařit nebo uklízet. Žena si uvědomuje, že být schopnou v domácnosti, není povinnost, ale chápe to jako další způsob, jak pečovat o sebe a ostatní. Také chápe, že v případě, kdy by chtěla založit rodinu, je umění pečovat o domácnost důležité a přináší to jen výhody. 

7. "Dívka chce pozornost, žena chce respekt. Dívka chce být obdivována mnohými, žena chce být obdivována jen jedním." - anonym

8. Dívka nerespektuje své tělo. Zatím nepochopila, že její tělo a srdce jsou posvátné a že je důležité být rozumný v ohledu na to, jak se o ně stará a s kým se rozhodne je sdílet. "Dívka opěvuje kabelky, diamanty a její kolekci bot jako své prvotřídní poklady. Žena chová v srdci její zdraví, její hodnotu sebe samotné a její schopnosti a talenty jako své nejlepší přednosti." - N. Mah

9. Žena obětuje svůj čas k promýšlení, kým chce být, jaký vzor chce zanechat a jakou životní vizi chce předat ostatním. Zamýšlí se nad svými prioritami a zásadami, které si chce uchovat. Dívka si ještě neutřídila své morální hodnoty a standardy a často se tak cítí rozporuplná a nestabilní ve svých názorech. "Po čase stráveném s dívkou se cítíte vyčerpaní, protože dívka více bere, než dává. Po čase stráveném s ženou pociťujete větší sílu a odhodlání, protože vás obdarovala možnostmi a vášní pro život." - N. Mah

10. Seznam priorit dívky upřednostňuje povrchní věci. Její seznam by mohlo vypadat takto: být sexy, populární, moci nosit uplé džíny, měřit 180 cm, být bohatá....Tohle je seznam ženy: vysoká morální zásadovost, inteligence, být laskavá, umět vést diskuzi, citově dostupná...

Hodně z těchto bodů vyžaduje už nějaký stupeň poznání toho člověka, abyste byli schopni rozlišit, zda jednáte s vyspělou ženou či nevyzrálou dívkou. Nicméně tohle je nejjednodušší trik, jak od začátku poznáte, s kým máte tu čest: 

11. Dívka hraje hry. Žena ne. 


Dívka často mění své kruhy přátel a vytváří vztahy, které dlouho nevydrží. Žena si váží opravdových přátelstvích a rozvíjí je svým časem, vděčností, energií, ohleduplností a pozorností.
Nadia Mah


Přeložit takový článek byl tedy mnohem větší oříšek, než jsem čekala. Ono je jedna věc tomu rozumět a druhá to správně česky vysvětlit. 
Doufám ale, že vám článek něco dal, že jste se zorientovali, kde asi tak stojíte a jaké věci by se daly zlepšit. Napište mi schválně, kolik vám je a za co se považujete. A buďte upřímní. :)

Mějte se krásně a ceňte si svého ženství (mužství).

:)

P.S.: zdroj obrázků - weheartit

17 komentářů:

  1. Musím říct, že podle tohoto článku se cítím už více jako žena :) A jsem za to nesmírně ráda! Peši

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peši, jsem moc ráda, že si se tu stavila. Je super, že sama cítíš tu změnu a uvědomuješ si ji. :)

      Vymazat
  2. Krásný článek a pravdiví. Kouknu do minulosti a sedí to. Jen si teď nejsem úplně jista 10 bodem. :D Vypadat dobře chce každá. Jen záleží na prioritách, :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si třeba také myslím, že vzhled je velmi důležitý, pokud jde o prezentaci nás samotných, ale myslím si, že autorka tím spíš myslela, že pro mladé holky je vzhled to naprosto nejpřednější. A moc díky. :)

      Vymazat
  3. Ok takže jsem ve fázi Ženy, i když přiznávám pro bod 6 jsem furt dívka:D Jo vařit umím, ale nedělám to, uklízet taky neuklízím. Pořád spoléhám na maminku, kterou přestane bavit ten můj bordel v pokoji a sotva vypadnu na nějakou delší dobu, tak příjdu pak do pokoje, který se leskne jako nový :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do toho musí každá dospět...a nebo ne. Moje mamka si tím třeba nikdy nelámala hlavu. Každopádně věřím, že něco se změní, až budeš mít svoje místo, které už budeš muset opečovávat sama. Od té doby, co žiju v Brně (počas semestru) jsem hotová Monika z přátel a dřez plný nádobí mi dokáže zkazit celej den. Ovšem doma mi stůl plný hrníčků od kafe za mák nevadí. :D

      Vymazat
  4. Mám pocit, že v určité společnosti se chovám jako žena a jinde zase jako dívka. Sama se v sobě ještě moc nevyznám :D Jinak pěkný článek, moc "stoprocentních" žen ale neznám :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že i to je součást pravého ženství. Poznat správné chvíle, kdy se žena může chovat jako dívka. :)
      A pokud se v sobě nevyznáš...důležité je, že si to uvědomuješ. Nikdo neřekl, že být dívkou je něco, za co by se měl člověk stydět - avšak je důležité vědět, že někam spějeme a zrajeme. Co myslíš?

      Vymazat
    2. Myslím to tak, že snad nikdo se nedokáže chovat podle všech 11 bodů, tedy jako "úplná" žena. Každý máme občas slabé chvilky a nikdo není dokonalý :)

      Vymazat
  5. Je mi 15 let. Ale když čtu tenhle článek, sedí na mě spíš žena. Na věku to opravdu nezáleží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neznám tě, takže to nemohu ani potvrdit nebo vyvrátit. Tvoje přesvědčení prověří jen čas. Pokud to ale je pravda, blahopřeju, šetříš si spousty let naivity, zklamání a nenaplněných očekávání, což sebou bohužel dívčí povaha přináší.

      Vymazat
  6. Ve většině případ jsem spíš žena, ale to vztekání je prostě moje... Snažím se to ovládat, ale leckdy si fakt přijdu jak malé dítě :D
    Jinak ten článek je skvělý, díky, že jsi ho přeložila. Je vážně dobře přeložený, kdybych si to nepřečetla, myslela bych, že jsi ho takhle fakt napsala. :)

    (Nedávno jsem psala článek o tom, jak jsem se posunula blíže z dívky k ženě, o pár krůčků... kdyby tě zajímalo něco lehounce k tématu článku :) http://imanence.blogspot.cz/2015/01/smat-se-brecet-byt.html )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náhodou je super, že to o sobě víš. Neboj se, i já mám stále pár holčičích návyků, kterých bych se ráda časem nadobro zbavila.
      Díky moc za pochvalu překladu, měla jsem na konci pocit, že jsem nenapsala jedinou větu doopravdy česky. :D
      Na článek se určitě podívám, zajímá mě moc, co si o tom dnešní holky myslí. Přijde mi, že pravé ženství je dnes hrozně opovrhováno, v podstatě už nikdo ani neví, co to znamená.

      Vymazat
  7. Zatímco žena už zdokonalila svojí schopnost reagování na situaci a to i přes její emoce rozhořčení a nespokojenosti.

    - svoji nebo svou schopnost, přes své rozhořčení a nespokojenost.

    Ale chápu, že překládat je vyčerpávající a někdy z toho jde hlava kolem.
    Článek pěkný, jen si říkám, že být ženou je těžké, protože být laskavá, ohleduplná apod. je docela náročné na udržení rovnováhy. Tím myslím nenechat okolí, aby těchto kvalit zneužívalo. Přidala bych k tomu umění říkat asertivně "ne", nebrat si na hrb starosti jiných lidí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, no vidíš to, máš pravdu, koho co, že jo. :) Hned to jdu opravit.
      Máš pravdu, myslím, že obecně je dost těžký být stále vyrovnaný. Jinak zrovna starosti jiných lidí jsou přesně mým problémem, často se tím nechávám až moc pohltit.

      Vymazat
  8. Jsem ráda, že se po přečtení těhlech bodů většinou směřuji k ženě než dívce, což mě těší:)
    Velká gratulace k přeložení, muselo to být velmi obtížné a určitě nejsem sama, kdo si toho cenní:))

    http://purplepineap.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Och, to jsem ráda, že si toho vážíš. :) Původní článek je jazykově těžký docela i na mě a říkala jsem si, že by byla škoda neukázat to i těm, kteří tak dobře anglicky neumí. Plánuji přeložit i verzi pro muže/chlapce, tak se můžeš těšit i na to.

      Vymazat

Děkuji za Váš čas. :)