Skincare

neděle 6. listopadu 2016

Zdravím všechny, co dnes přišli :)

Dneska bych vás chtěla provést mojí péčí o pleť. Dle mého pleť a starost o ní není vůbec tak povrchní, jak se někdy můžeme dozvídat od jiných, vždyť přeci jenom kůže je největší orgán našeho těla a slouží jako primární bariéra proti vstupu škodlivých patogenů. Je to tedy základní pilíř našeho zdraví
Nejenom, že je pleť důležitá pro fyzickou stránku, ale i u té psychické hraje důležitou roli. Každý den se vidíme v zrcadle a chceme vypadat a cítit se skvěle. I slečny, které se nemalují a vyznávají přírodní styl bytí, mají o svou pleť starost, takže ať už je naše pleť jakákoliv, vždy souvisí s naším sebevědomím

Tento článek bude ale především o produktech, které se v mé rutinně ustálily a které bych se nebála doporučit nejbližším kamarádům. 
V posledních letech (asi s nástupem na veterinu) jsem začala mít problémy s pletí, které zaručeně nebyly typu pubertálního akné. Největší problémy jsem měla po stranách tváří, občas na bradě a čelu - byly to takové rádoby boláky, které se ukrývaly pod povrchem vrchní vrstvy kůže, některé bolely, některé vůbec ne. Vždy byly ale na dotek cítit, tvořily jakýsi reliéf. 
Dlouho jsem nevěděla, co s tím a hlavně jsem neznala příčinu. Někdo doporučoval peeling, někdo mi ho zakazoval, uvažovala jsem o přírodní kosmetice, byla u kosmetičky a když jsem byla u dermatologa, řešili jsme důležitější problémy, co jsem si přivezla z Indonésie ve formě slezlého obočí a mokvavých skrvn na oku. :D tenhle článek zatím musíte milovat! 

Hádám, že tak rok jsem se sledovala, psala jsem dokonce Lucce z blogu Život podle Lucie, která byla tak hodná a doporučila mi indickou masku Tarika, o které se dnes také dočtete. 
A teď tedy k jádru pudla - zjistila jsem, že mojí příčinou je jednoduše stres a výkyvy hormonů

Podle rady Lucky jsem se více nasměrovala na přírodní kosmetiku a podle jejích slov "i kdyby to bylo jen Alverde z DMka" jsem se řídila. Stále určitě nejsem puritán, co se toho týče, ale přísahám, změny byly vidět. 

Kdyby jste mě dnes ale potkali na ulici, řekli byste si ale "Co ta Aneta plácá, vždyť vypadá, jako kdyby jí poštípaly komáři". No, jelikož jsem v plném běhu zimního semestru, jsem zas plně ve stresu a moje pleť mi to štědře oplácí. Takže fotky před a po vám neukážu, protože by to akorát bylo před a ještě hůře

Teď už se ale nudíte, takže rovnou přejdu k samotné skincare

1. Ranní rituál


Většinou jakmile vstanu, jdu si umýt obličej mycí pěnou od Alverde. Účinně odstraní přebytečný maz a nečistoty, které se vám za noc nalepily na obličej, víc toho ale asi nedokáže. Je to zkrátka ten obyčejný "čistič", který potřebujete mít ráno a večer po ruce. Příjemně voní a co si budeme povídat, pěny jsou vždy požitkem. Důležité je, že pleť nijak nedráždí, příliš nevysušuje a přijde mi, že ji zvláštním způsobem zacelí. 

Po návštěvě koupelny sedám do svého beauty koutku a začínám kouzlit. O očním krému od Ryoru jsem vám už psala v článku, takže se o něm nebudu dlouze rozpovídávat, ale miluji ho stále stejně. 

Na řadu potom přichází pleťový krém, používala jsem delší dobu matující krém od Alverde a pravděpodobně se k němu vrátím, ale na léto jsem si pořídila krém od Ryoru s SPF, který používám doteď. Musím říct, že jako krém s faktorem je dokonalý, je lehký, dobře roztíratelný a pěkně se vstřebává, přestože je na mastnější bázi. 

A to je ráno vše! Potom se už jen líčím a chodím pozdě do školy. :D 

2. Večerní rutina


Jak sami vidíte, změnilo se toho málo. Strašně ráda chodím spát s nádherně čistou pletí, která je dosyta promasírovaná a nakrémovaná, takže se snažím dát si na tom záležet, ale ne vždy se to daří. 

Pleť nejdříve odličuji známou micelárkou od Garnieru (už mám asi čtvrté balení), většinou se musím nejvíce soustředit na oči, protože denně makeup nepoužívám, ale pokud ano, očistím nejdříve celou pleť touto pleťovou vodou. 

Na řadu přijde stejné mytí jako ráno a potom se zase vrhám na oční krém

Večerní péče se liší nočním krémem, který je tentokrát od Alverde. Jako asi každý přírodnější krém má trochu jinou strukturu než třeba klasická Nivea, na to si člověk musí zvyknout, protože je těžší s krémem pracovat a možná ho i vypotřebuje více, protože se musí rychle rozetřít (velmi rychle se vstřebává). Mám tento krém ale ráda, protože zanechává na pleti příjemný film, který opět pleť zvláštně zaceluje a musím říct, že i hojí. 

Mým nejhorším zlozvykem ohledně pleti je totiž nimrání, vymačkávání a další slastné a stres uvolňující požitky, no nemám pravdu? :D Bohužel co v jednu chvíli uvolňuje stres, další den přinese nový. Začarovaný kruh se uzavírá a já si v duchu vypaluji obličej v ohni. 

3. Příležitostní pomocníci


Hodlám vám prozradit tajemství, které je podle mě jedním z důvodů, proč byla má pleť pár měsíců volná a šťastná. A tím tajemstvím je kyselina salicylová
Používala jsem dva přípravky, které ji obsahovaly, oba od stejné značky, ze stejné řady - překvapivě od Avonu - Clearskin. Jeden mycí gel jsem už vypoužívala, takže vám sem hodím pouze ilustrativní fotku a stříbrný peeling jste si už prohlédli. 


Kouzlo spočívá v chemických vlastnostech salicylové kyseliny. Je to totiž chemický exfoliant, takže se dostane pěkně hluboko bez mechanického poničení vrchních vrstev (nepotřebuje žádné mini částice, na které se odloupaná kůže přilepuje). Je zkrátka ideální na všechny ty "podkožní" boláky, kterými já trpím. 


Dostáváme se k maskám. Obě dvě jsou na přírodní bázi, indická Tarika je vlastně jen směs koření. 

Začnu asi avokádovou maskou od Freemana - vydrží věčnost, čistí a celkem dooost vysušuje. Právě kvůli tomu jsem ji používala opravdu jen jednou za čas, ale zjistila jsem, že velmi dobře funguje jako spot-treatment. Poslední dobou ji tedy nanáším jen na problematické části obličeje, které to vysušení potřebují a zbytku se vyhýbám. 

Další je od Lucky doporučená Tarika, pepřová maska, se kterou se teda šíleně navztekáte, ale výsledky budete obdivovat. Masku si totiž připravujete sami - lžička směsi + trochu vody. Kolik vody je trochu zjistíte až po úmorných večerech plácání si na obličej příliš řídkou pepřovou vodu. :D Tarika by se měla brát především jako taková očistná kúra a je tedy důležité, abyste dodrželi doporučený režim - každý den po dobu jednoho měsíce. 
P.S.: na obličeji lehce pálí (já to mám ale ráda)

Péči o pleť bychom měli, ale je důležité brát v potaz, že přípravky jsou až sekundárním řešením. Třeba se někdy dostanu k článku s nějakými tipy. 

Dle mého je zkrátka nejdůležitější dodržovat rutinu, pít hektolitry vody a dopřávat si nejen dlouhý, ale také kvalitní spánek. Což znamená, že musíte přestat s přemíláním povinností, které musíte udělat další den, ignorovat chrápání přítele a nestresovat se, že váš pes s drápy bengálského tygra pospává s vámi na saténovém povlečení, když ještě před hodinou běhal mezi výkaly ostatních psů z celé čtvrti. Potom se totiž zase dostanete k to-do listu a po sté imaginárně připíšete "ostříhat drápy Ferkovi"....echm, to už asi mluvím sama k sobě. 

Mějte se krásně a hledejte příčiny! 


:)









10 komentářů:

  1. Prirodna kozmetika je rozhodne dobra volva. Pena od Alverde je moja oblubena.

    OdpovědětVymazat
  2. Alverde je fakt super a aj ja som si ho obľúbila. U mňa tak ale nesmie chýbať Weleda mandľový krém :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O Weledě jsem už také uvažovala, ale bohužel je to pro mě cenově nedostupná značka, jakožto pro studentku. :D

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Taky jsem ještě nenašla nic, co by se mi líbilo víc. :)

      Vymazat
  4. páči sa mi akú kozmetiku používa :) ja sa tiež pomaličky snažím prejsť na prírodnejšie produkty, a myslím že Alverde je skvelá :)
    MakeUpByVeo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli máš nějaké další značky v rukávu, které by byly v podobné cenové kategorii, prosím sem s nimi! :)

      Vymazat

Děkuji za Váš čas. :)