Síla ženství

pondělí 31. srpna 2015

Zdravím vás, moji milí čtenáři, 
doufám, že máte za sebou naprosto úžasný den nebo vás čeká naprosto úžasný den. :)


Dnes jsem si vás sem přizvala k diskuzi o ženství, ženách, feminismu a ovšem dalším, co s tímto něžným a velmi silným pohlavím souvisí. 

Nevím pořádně, jak tenhle článek uchopit, protože je to pro mě téma nekonečné a nesmírně bohaté na souvislosti, které to přináší. 


Snažím se uchopit podstatu ženství a předat vám to, co to znamená pro mě, kdo a co mě inspiruje a proč si myslím, že je to důležité.
 

Adina Mandlová
Pro začátek sem vložím opět jednu z takových těch mých malých psaníček, které byly dříve mou denní záležitostí. Je to taková vize "mojí vysněné ženy" kterou jsem mimochodem stvořila cca před třemi, čtyřmi roky. 

Sedí, pomalu a lehce naklání hlavu doprava a přitom mírně zvedla bradu. Pozdvihla oči a podívala se na něj. Bylo v nich vidět tolik věcí. Ta touha, vášeň, ten smysl pro nesmysl, který ji neustále obklopoval. Ta chuť se smát, ta chuť ho obejmout a něžně vzít za ruku, políbit ho vedle rtů. Půvabně přehodila pravou nohu přes levou, zadívala se jinam a oblízla si horní ret. Nic z toho nepůsobilo přehnaně, ani koketně. Byl v tom půvab a elegance, sršící energie obhalená tajemstvím. Bylo to atraktivní, bylo to přitažlivé, ale ne laciné. V hlavě jí vířila spousta otázek a přitom byla v naprostém klidu. Mírně se usmívala a i přes roj v její hlavě chtěla jediné. Být ženou, kterou potřebuje, být tou, kterou chce. Možná jen pro ten pocit, možná pro to, že ho chtěla. Chtěla být dobývána. Kdo by netoužil po takové ženě? To tajemství, které schovává, co je tedy zač? Vášnivá? Nežná? Možná právě pro to tajemství dobývána nebyla a lidi spíš naplňovala jakýmsi údivem, třeba i strachem. 
Muži nevěděli, co si o takové ženě myslet. Nebyla to hvězda, pro jejíž krásu by všichni omdlívali. Byla krásná, ale svým způsobem. Měla ženské tvary, krásné oči, u kterých jste si nebyli jisti jejich barvou, plné rty, a přesto to nebyla typická krása, kterou byste si představili. Nebyl to ani vzhled, který muže uchvacoval. Byla to její osobnost, která nebyla jen v ní, ale jako lehká pára se vznášela všude kolem. Pohlcovala vzduch, světlo i osobnosti jiných. V každém nechávala kousek své zářivosti. Plno lidí jí rádo nemělo, ale přitom stejně věděli, že je na ní něco zvláštního, něco okouzlujícího, co nikdo jiný nemá, co dělá ji Jí. To jim také asi nejvíc vadilo. Byla to rozporuplná žena, ve které bylo těžké se vyznat. Do svého nitra pouštěla jen někoho a navenek se zdála tolik lehkomyslná a odvážná. 

Přitom v její duši sídlil strach a samota. Potřebovala přemýšlet, neustále, vždy a pořád. Chtěla mluvit, ale věděla, že málokdo by byl schopen jí poslouchat. Vždy to ale byla ona. Ať už se tvářila a jevila jakkoliv, i to byla Ona. Její Já se skládalo z tolika různých osobností a vlastností, že někdy ani nevěděla, kým chce vlastně být. Stále věděla, že ať už si vybere jakékoli své Já v té dané chvíli pro danou situaci, bude to ona. Ale jaká má být?


Přestože ten konec začal být lehce depresivní, stále to beru jako takový můj osobní statement ženství


Angelina Jolie
Často se těmito myšlenkami zabývám a hrozně ráda bych přišla na kloub tomu, co dělá ženu Ženou, co je ta tajná směs přísad, která vás přivede někoho obdivovat? Brát si jinou ženu za vzor? 
Občas jsou to miniaturní nuance v jejich chování - líbí se mi, jak otevřou krabičku cigaret, anižby vypadaly závisle a řekněme jako "nižší třída", mám ráda, když ženy umí chodit...vzpřímeně, sebevědomě, s pocitem, že každý den je JEJICH den. Obdivuji, když procházejí davem a nebojí se dívat se kolemjdoucím do očí...a usmát se. 
Jsou to malé detaily, které vcelku vždy tvoří jakýsi podobný vzorec. 

Jsou to ženy, které, zdá se, naprosto zvládají načasování. V těch správných chvílích jsou elegantní múzou a o pár minut později se svíjí smíchy a vše nakonec působí tak uhlazeně a přitom opravdově až surově. Jako když sledujete dítě, které se směje obyčejné bublině. Není na tom nic úžasného, je to prostě jen krásné, protože to tak je. 
Miluji eleganci. Miluji to sebevědomé vyzařování, které je nenucené, protože vychází zevnitř. Miluji jistotu, se kterou se prodírají světem a obzvláště obdivuji, když vše získávají pouhou slušností, vlídností a úsměvem. 

Kristen Bell
Mám ráda, když znají svou cenu a bez jakýchkoli výčitek se ji nebojí prosazovat. Umí mluvit s muži. Mají rády muže a ví, že s nimi je svět krásné místo k žití. Jsou přitažlivé - každá svým vlastním způsobem, která ale nakonec vždy ovlivňuje lidi stejným způsobem....jsou ohromeni, okouzleni a podmaněni jejich přítomností

Ráda se lidí ptám, co si o tom myslí, protože každý řekne něco jiného, ale nakonec to vše zní tak nějak podobně a ta podstata, ačkoliv je schovaná mezi řádky, je pravděpodobně stejná. Stále se mi ale nedaří ji plně uchopit, polapit, schovat do sklenice a řádně prozkoumat. I to je ale nejspíš ženství. Nepolapitelnost. 

Moje mamka mi na to tenkrát řekla tohle: "Vážně krásná žena může být zajímavá, ale není to pravá ženskost. Myslím si, že to souvisí hodně s úsměvem, sympatií a radostí, kterou žena vyzařuje. Nazvala bych to "smějící se růže". Správná kombinace krásy, radosti, něhy a úsměvu." 

Jordana Brewster
Možná právě kombinace různých vlastností je nakonec to, co vnímáme jako okouzlující podnět. Protože nakonec nikdo nemá rád jednotvárnost. Fakt, že žena umí být elegantní a šarmantní ve společnosti, ale naprostou nespoutaná a vášnivá doma za zavřenými dveřmi je pro mnoho mužů imaginace oázy. A řekla bych nejen pro muže. Vždyť právě to tajemství a skrytá, nabízející se odhalení je pravděpodobně to, co nás pohání nejenom ve vztazích, ale i v životě. 

Ella Eyre
Vážně mě zajímá, co si o tom myslíte VY. Ať jste muž, žena, dívka či chlapec. Chtěla bych znát vaše teorie, názory a příběhy. Chci sesbírat spousty a spousty útržků vašich myšlenek, abych mohla mít celou knihu o naší podstatě ženství. Co to je? Spočívá to ve vzhledu, chování nebo jednoduše ve vyzařování? Kdo to podle vás je? Znáte Ženu? Jste to VY? 

Mějte se krásně a obdivujte. 

:)

5 komentářů:

  1. Omlouvám se, že nepřicházím s nějakým super úžasným příběhem, ale chci ti napsat, že jsi mi článek od článku sympatičtější. Hodně lidí by si z tebe mělo vzít příklad :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takové komentáře mě vždy chytnou za srdce. Moc Ti děkuji, Kristýnko! :)

      Vymazat
  2. Občas mě dostává, jak tak krásný a vyspělý názor máš na lidi a vůbec svět, který tě obklopuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě občas dostávají tvoje krásné a ohleduplné komentáře, kterými mě obdarováváš, mockrát, z celého srdce, děkuju. :) ♥

      Vymazat
  3. Na svoju adresu som už niečo o tom, že vyžarujem takú silu osobnosti počula. Sama to však posúdiť neviem, povedali mi to známy. Myslím si, že žena je ženou vtedy, keď dokáže zvládať veci s ľahkosťou, keď sa vie správne nahodiť a obliecť tak, že zaujme všetkých naokolo, ale pritom to nepôsobí lacno a vulgárne. Myslím, že každá žena by mala byť aj tak trochu prešibaná a samozrejme primerane vášnivá a áno, musí vedieť, ako komunikovať s mužmi, bez toho to nejde. Je to fakt obšírna téma a definovať ju pár vetami je náročné.
    Bianka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš čas. :)