Favourite youtubers - díl 1. - Zoe Sugg

neděle 2. listopadu 2014
zdroj - stačí kliknout na obrázek (platí u všech použitých obrázků v tomto článku)
Zdravím vás u nedělního článku! 
Na tenhle post jsem se hrozně moc těšila a zároveň jsem jeho napsání odkládala. Znáte ten pocit, že máte něco natolik rádi, že radši vzdáte popis toho, jak MOC to máte rádi, protože víte, že to nikdy tak dobře nevyjádříte? Well, přesně tak je to se Zoe Sugg

Spousta z vás už možná ví, o koho se jedná nebo jim přijde ten vysmátý obličej povědomý. Ne náhodou se o této mladé ženě říká, že je to pravděpodobně jedna z nejznámějších osobností ve Velké Británii, o které jste nikdy neslyšeli. Vysmátá holka na obrázku totiž není nikdo jiný než youtuberka a bloggerka Zoe Sugg aka Zoella

Trocha životopisných údajů na úvod:

Zoe se nenarodila jako městská holka s přirozeným talentem mluvit k publiku, ba naopak. Narodila se 28. března roku 1990 (ano, počítáte správně, je jí momentálně 24 let!) a velkou část svého života prožila v menší vesnici Lacock v části Wiltshire ve Velké Británii. (Kde se také natáčel Harry Potter a Zoe byla dokonce jako křoví v jednom z nich, bohužel přímo ve filmu vidět není.)
Byla to normální holka s normálními zájmy až do doby, kdy se začaly projevovat její úzkostlivé stavy a začala trpět "panic attacks", v češtině panické poruchy, což jsou v podstatě záchvaty strachu. (Opravdu je to psychická porucha a lidé se s tím léčí - jak terapií, tak antidepresivy). Přese všechno Zoe zvládala školu a střední ukončila skoro samými Áčky. Měla zaměření na umění, textil a fotografii. 
Po škole se ale její úzkostlivost začala zhoršovat, nevěděla, jak má se svým životem naložit, co vlastně chce dělat a prošla několika zaměstnáními v naději, že už to bude ONO. V roce 2009 začala psát blog jako vedlejší rozptýlení od všech okolních starostí a toto rozptýlení trvá už 5 let. Za podpory svých čtenářů si založila i YouTube Channel a právě díky němu se nejvíce proslavila. 

Jako každý měla i období, kdy by raději nevylézala z domu a obzvlášť těžký rok měla kvůli rozchodu s jejím bývalým přítelem a rozvodu rodičů. Panick attacks se zhoršovaly a blog/youtube byly pro ni doslova záchranným kruhem, co ji držel nad vodou. 
Přese všechny útrapy, co ji nemoc přinášela, Zoe se vždycky zvedla, otřepala se a hlavně (!) nikdy se nevzdala. Natočila několik videí o její nemoci, o zvládání záchvatových stavů a také důležitá videa o motivaci - např. jak je důležité říkat "Ano." novým příležitostem. 
Díky internetu poznala svou nejlepší kamarádku Louise i svého nynějšího přítele Alfieho, se kterým už dokonce bydlí. Její mladší bratr Joe se na dráhu youtubera dostal také a nyní už je skupina britských youtuberů partou nejlepších kamarádů. 
V rámci motta "Just say yes." se Zoe odhodlala žít na vlastní pěst ve městě Brighton a odstěhovala se z rodinného hnízda. Přibližně rok žila sama a nyní (jak už jsem se zmínila) žije s Alfiem a morčaty Pippin a Percy.  



Úspěchy:



Jak vidíte sami, její sledovanost se v počátku držela celkem u země a potom naprosto rapidně stoupla. K dnešnímu dni má kanál Zoella 6 396 078 odběratelů a více než 285 miliónů shlédnutí. Mohli bychom se na chvíli zastavit a uvědomit si, že tahle obyčejná holka začala blogem? Za pět let se vypracovala na pozici, kdy vyhrává ceny Best British Vlogger a objevila se ve Vogue!
A tím to prosím nekončí. Stíhá přidávat vlogy i na její druhý kanál MoreZoella, v listopadu tohoto roku ji vyjde román Girl Online a letos na podzim představila svou vlastní beauty kolekci



Asi se ptáte proč. Jak je to možné? Proč ona? 

Upřímně sama nevím, jak bych to nejlépe podala. Vždy, když se snažím vysvětlit, kdo youtubeři jsou, někomu, kdo o tom v životě neslyšel, jsem v rozpacích. Říct totiž, že se dívám na videa, jak lidi nakupují v obchodě, mluví o makeupu a oblečení, točí to, jak vypadá jejich den, nezní vůbec slibně, natož srozumitelně. 

Moje mamka mi řekla, že jí to přijde hloupý, že je to jednoduše sebestřednost. Točit videa o mém dni. 

V tom je právě ten háček. Youtubeři sice sedí sami před kamerou, ale spojují dohromady celé publikum. Nikdy to nebylo jenom o nich, vždy to bylo především o lidech, kteří je sledovali. 

K obsahu těch videí ...velmi záleží na přístupu člověka, který si to video zapne. Pokud čeká mindblowing informace, tak se jich prostě nedočká. V naprosté většině je youtube o srandě, potom velká množina beauty youtuberek, které dělají makeuptutorialy, doporučují produkty, mluví o oblíbených značkách v módě a potom se najdou i videa, která se zabývají běžnými problémy a radami, jak s nimi naložit. 

Zoe je mistrem ve vyvážení těchto kategorií, proto ji mám ráda já a myslím, že i ostatní (i když si pravděpodobně tenhle aspekt ani neuvědomujeme). Točí videa o sobě, ale i videa, které nám mají v různých oblastech pomoci. Umí být vážná, co se týče psychických problémů, ale umí se smát a umí si ze sebe udělat legraci. Není jednostranná, a proto máte pocit, že ji znáte...a pomalu ale jistě se stává takovou vaší "platonickou" kamarádkou, která tu je vždycky, když zapnete počítač (a máte internet). 



Nechci být moc sentimentální a psát tu fráze jako "je to sestra, kterou jste nikdy neměli", dělat z ní nadčlověka apod. Pro mě je kouzlo právě v tom, že je to obyčejná holka, co zažívá radosti i starosti, akorát se to rozhodla sdílet se světem. 
V čem já ji nejvíce obdivuji je fakt, jak si neuvědomuje, že nás, její publikum, inspiruje i v těch malých drobných věcech, které dělá. Díky ní jsem schopná chodit do města nenamalovaná a nebýt z toho ve stresu. Když vidíte, jak se mile chová ke svým přátelům a příteli, máte pocit, že byste možná taky mohli být na lidi kolem sebe milejší. Nebo prostě fakt, že umí být tak naturálně sama sebou - není pro ni hloupé mluvit o prdění a o trapných historkách před miliony diváků. A furt něco dělá. Ani se nestačíte vzpamatovat, že se odstěhovala od rodičů a už píše knihu. Najednou má svojí beauty kolekci. 5 miliónů fanoušků. 6 miliónů fanoušků. Stane se ambasadorem pro organizaci Mind, aby pomohla lidem osvětlit situaci s panickými záchvaty. 

Do toho je stále milá, směje se a v podstatě nikdy nemluví o někom špatně


umí se radovat z maličkostí. Dokáže ji do euforie dostat třeba jenom myšlenka na to, že budou Vánoce nebo že si koupila malou sošku kolouška. 

Je to dokonalý vzor pro mladší generaci, především i v jejích vztazích. 



Už jsem zmínila i její krásný blog s tak kvalitním obsahem a dechberoucími fotkami? Její jedinečný styl a vkus?



Už asi přestanu básnit a nechám vás, abyste sami našli kouzlo youtuberů a s ním i osobitost Zoe Sugg. 

Najdete ji zde:

Youtube Main Channel
Youtube Vlogging Channel
Blog
Facebook
Instagram
Twitter

Ještě bych vám chtěla doporučit dva super články, které se dále fenoménem "Zoella" zabývají:

How YouTube Star Zoella Became One Of The Most Influential People In Britain
Zoella: The squeaky clean big sister no teen should be without

Moc vám děkuji, že jste dočetli až sem, snad to byly obohacující informace! 


Mějte se krásně a dejte si chvíli relax se Zoe!

:)

6 komentářů:

  1. !Vážně hodně super článek! Zoellu mám hrozně ráda a po tomhle článku snad ještě víc!:)
    http://purplepineap.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, tak to jsem ráda, že se ti článek tak líbí. :) Doufám, že se ti budou líbit i ostatní youtubeři, které mám v plánu. :)

      Vymazat
  2. já to říkala hned, že jsem se měla narodit někde v anglii,irsku :D sakra
    S pozdravem http://allys-cook.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď asi úplně nechápu, jak to s tím souvisí. :D

      Vymazat
  3. Taky je to jedna z mých top. :) Hrozně milá holka. Kdybych jí viděla, tak jí asi uňuchám. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, jestli bych ji uňuchala, ale určitě bych se s ní ráda seznámila. :D

      Vymazat

Děkuji za Váš čas. :)